27 de abril de 2019
27.04.2019
Diari de Girona

El jutjat investiga 23 policies nacionals per les càrregues de l'1-O a diferents col·legis de Girona

La majoria van actuar al Verd però encara no s'ha identificat cap dels guàrdies civils d'Aiguaviva i Sant Julià de Ramis

27.04.2019 | 02:08
El jutjat investiga 23 policies nacionals per les càrregues de l'1-O a diferents col·legis de Girona
El jutjat investiga 23 policies nacionals per les càrregues de l'1-O a diferents col·legis de Girona

El jutjat d'instrucció 2 de Girona investiga 23 policies nacionals per les càrregues de l'1-O a diferents col·legis de Girona. Segons recull la interlocutòria, la majoria dels agents van actuar al col·legi Verd però també n'hi ha que van intervenir al Servei Municipal d'Ocupació, al Dalmau Carles, a la biblioteca Ernest Lluch o al Bruguera. A més, hi ha alguns policies que estan investigats per actuar en més d'un centre. De moment, no s'ha pogut identificar pel TIP a cap dels guàrdies civils que van actuar a Aiguaviva i a Sant Julià de Ramis. Els investiguen per delictes de lesions, danys i tortures, els delictes recollits en la querella col·lectiva dels tres ajuntaments. La interlocutòria es pot recórrer i els advocats voluntaris sospiten que la fiscalia ho farà, com ja ha anat fent al llarg de tot el procediment.

A principis d'abril el jutjat ja va anunciar que citaria a declarar com a investigats «tots els membres del Cos Nacional de Policia i Guàrdia Civil» a qui els denunciants (uns 200 ferits) havien pogut identificar per número de TIP. Ara, el jutjat ha fet un pas més i concreta el nombre d'agents a qui es pot atribuir alguna actuació denunciada pels afectats durant les càrregues. En concret, el jutjat ha emès una interlocutòria en què comunica als 23 policies nacionals que ja estan formalment investigats i anuncia que properament els citarà a declarar. Tots ells van actuar a diferents col·legis electorals de Girona ciutat durant el referèndum.

La interlocutòria recull que hi ha dos agents que van carregar en més d'un centre de votació. En concret, al Servei Municipal d'Ocupació, a la biblioteca Ernest Lluch i al col·legi Bruguera. A més, a dos altres policies que van anar a l'escola Verd els atribueixen haver colpejat «violentament» més d'un votant. El jutjat identifica fins a 13 policies nacionals que van carregar al Verd. Entre les actuacions que descriu la interlocutòria, hi ha la d'un agent que va colpejar un votant i li va dir «aparta d'aquí catalufo de merda» després de saltar la tanca del col·legi.

O la de tres més que van agredir un manifestant que «fins i tot estava inconscient». Al Bruguera, la interlocutòria identifica cinc policies. Aquí la majoria de les víctimes que els van denunciar són dones. De fet, el jutjat, parafrasejant les declaracions de les denunciants, recull que un dels agents va dir explícitament «a per les dones» i descriu que van «riure-se'n d'elles», van donar cops de genoll, van estirar cabells i a una de les votants li va «prémer amb força el pit». Al Dalmau Carles hi ha quatre dels agents que van participar en les càrregues investigats. Una de les víctimes era menor d'edat i la seqüència de fets denunciats es repeteix amb cops de puny i puntades de peu propinats pels policies. A l'Ernest Lluch hi ha un únic policia identificat que va donar un cop de porra a l'ull d'un dels votants.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit