22 de maig de 2019
22.05.2019
Diari de Girona

Rescaten i porten a Girona una menor senegalesa en risc d'ablació

La besàvia va alertar la mare, que viu a la província, i es va protegir la nena fins a recuperar-la

21.05.2019 | 23:59
El passat febrer, Dia Internacional Contra l'Ablació, es va celebrar un acte informatiu a Girona.

La col·laboració entre administracions i entitats socials ha permès evitar la mutilació genital femenina d'una nena senegalesa de sis anys que tenia la mare vivint a les comarques de Girona. La menor estava en risc de patir la mutilació, i l'avís de la besàvia a la seva mare va activar els mecanismes necessaris per protegir la menor fins que la progenitora la va poder anar a buscar i portar-la fins a Catalunya.

El cas va començar a finals del 2018. La nena vivia al Senegal amb la seva besàvia, que es va posar malalta i va haver de deixar la menor a cura d'altres familiars. Amb aquests familiars, la nena «corria el risc» de patir mutilació genital femenina, i la besàvia va avisar la mare, que viu a les comarques de Girona. Aquesta va alertar l'associació Valentes i Acompanyades i es va posar en marxa la Unitat de Violència sobre la Dona a Catalunya.

El subdelegat del Govern espanyol a Girona, Albert Bramon, l'associació i la Generalitat van treballar per apartar la nena d'aquest entorn perillós i poder-la traslladar a Girona al costat de la seva mare.

Fins a poder-ho aconseguir, es va establir un mecanisme de protecció in situ en col·laboració amb el Ministeri d'Afers Estrangers i les autoritats senegaleses. En paral·lel, es va tramitar el procediment burocràtic perquè la mare pogués viatjar al Senegal i tornés amb la nena a Catalunya, cosa que va poder fer fa unes setmanes.

Grups de prevenció, a Girona

El grup de treball de prevenció de la mutilació genital femenina (MGF) de les comarques gironines treballa insistentment per erradicar aquesta pràctica. L'any passat va dur a terme un curs de formació per a homes de comunitats practicants perquè acabin sensibilitzant d'altres homes d'aquestes comunitats.

El curs va estar dirigit per l'entitat Jokkere Endam conjuntament amb professionals del Grup de Treball provincial i de les taules de prevenció locals i ha rebut el finançament de la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania. S'ha fet en sis sessions.

El projecte va començar amb una recerca activa per trobar homes de comunitats que practiquen l'MGF, i es va fer a través de professionals que treballen en les 20 taules locals de prevenció.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook