La delegació del govern espanyol a Catalunya ha autoritzat l'obertura de 149 punts de venda de petards a les comarques gironines per aquest Sant Joan. Arreu de Catalunya, s'han autoritzat 1.348 punts, una xifra de casetes i locals autoritzats lleugerament més baixa que la de la campanya del 2018, quan es va autoritzar l'obertura de 1.496 centres de venda.

Els punts de venda requereixen una autorització que s'aconsegueix a través d'un informe de l'àrea d'indústria de la delegació del govern espanyol i de la intervenció d'armes i explosius de la Guàrdia Civil. La demarcació de Barcelona és on hi ha més punts de venda de pirotècnia, amb 917. La segueixen Tarragona, amb 187, i Lleida, amb 95.

Dels dies «de més perill de l'any»

El Departament d'Interior preveu que aquest proper cap de setmana llarg, coincidint amb la revetlla de Sant Joan, pugui ser un dels «de més perill de l'any», a causa de la gran mobilitat de vehicles, les festes, els petards i les condicions meteorològiques que poden afavorir els incendis forestals. Per això, Mossos, Bombers, Protecció Civil, Trànsit i Agents Rurals han preparat un dispositiu especial de reforç de la seguretat per prevenir incidents.

Entre divendres a la tarda i les 12 de la nit de dilluns a dimarts es preveu que es mobilitzin 510.000 vehicles fora de l'àrea de Barcelona, principalment la Costa Brava i la Costa Daurada. Per això, els Mossos faran uns 900 controls d'alcoholèmia, drogues, motos, distraccions, transport de pirotècnia, velocitat i seguretat passiva, 52 dels quals seran d'alcohol i drogues durant la nit de la revetlla.

Per reduir les retencions hi haurà carrils addicionals a la C-58, la C-32, l'N-340, la C-31, la C-65, l'AP-7, la C-14 i la C-15, segons el dia i l'hora. També es restringirà la circulació de camions. Les autopistes d'Acesa, Aucat i Invicat també han previst un increment del trànsit del 18 al 21% respecte el 2018 a l'AP-7 i la C-32 al Garraf.

A banda dels controls a la carretera, els Mossos desplegaran efectius de seguretat ciutadana i d'ordre públic a les zones més concorregudes i es vigilaran les revetlles populars i les sales de festa. Els nous agents graduats aquest mateix dimecres ja treballaran a les seves comissaries de destí.

Els Bombers van atendre l'any passat 862 serveis, el 36% dels quals van ser per incendis de vegetació. Els bombers recorden que un petard pot derivar en un gran incendi forestal, i que el fet que sigui de nit fa que els mitjans aeris no puguin treballar.