El pròxim dimarts dia 24 de setembre el rellotge de la Torre de Sant Roc de Castellfollit de la Roca serà la imatge de fons de 5,5 milions de cupons de l'ONCE que es vendran a tot l'Estat. El cupó de la torre de Castellfollit forma part d'una sèrie que reuneix 50 rellotges singulars. Va començar l'11 de març d'enguany i s'acabarà el 2020.

Amb aquesta col·lecció de cupons l'ONCE vol recordar la funció que realitzen els rellotges amb les seves campanades com a guies de les persones cegues.

La presentació dels cupons amb el rellotge de Castellfollit va ser feta ahir al matí en un acte al saló de plens de l'Ajuntament al qual van assistir l'alcalde de Castellfollit, Miquel Reverter (ERC), el delegat territorial de l'ONCE a Catalunya, Enric Botí, i el director de l'agència ONCE a Figueres, Manel Caballero.

En l'acte, l'alcalde de Castellfollit va explicar que fa uns anys va entrar en contacte amb l'ONCE pel fet d'haver adaptat la senyalització turística del poble a un sistema de lectura tàctil adequat per a persones cegues. Va definir el fet de difondre una imatge de Castellfollit per tot l'Estat com un regal de publicitat turística.

El delegat territorial de l'ONCE a Catalunya, Enric Botí, va respondre que el regal és trobar un alcalde prou sensible per poder treballar per un poble adequat a tots els ciutadans.

Botí va aprofitar la presentació per agrair el treball del delegat de l'ONCE a Castellfollit, Josep Maria Juanola. Va definir Juanola i la seva dona, Dolors, com a embaixaidors. «Jo sé que quan una persona té un problema visual per aquesta zona fan d'embaixadors de l'ONCE i els fan arribar el que l'organització pot fer per ells».

El delegat territorial va recordar que gràcies al cupó, 73.000 persones de tot l'Estat poden cobrar un sou. Va concretar que a la Garrotxa l'ONCE té 168 afiliats i 62 venedors. En el conjunt de les comarques gironines hi ha 700 afiliats i 300 venedors. Mentre que a tot Catalunya tenen 11.000 afiliats.

A més de la funció social de l'ONCE, Botí va assenyalar el paper cultural de l'entitat i va definir la imatge de la torre al cupó com un element de difusió de la localitat. Va recordar el fet que Castellfollit tingui la senyalització dels seus atractius adequada a un sistema de lectura tàctil. «Aquest cupó també és un reconeixement», va dir.

Manel Caballero, director de l'agència de l'ONCE a Figueres va recordar un dia, en el qual Miquel Reverter va fer de guia turístic improvisat als integrants d'una excursió de l'ONCE i els va explicar la història del rellotge. El dia que Caballero i Josep Maria Juanola buscaven un element pel cupó i no el trobaven. «I el rellotge», va recordar Caballero.

La torre de Sant Roc va ser construïda el 1919 pel diputat Lluís Pons i Tusquets. La van acabar el 1924 i hi van posar una imatge de Sant Roc feta el 1885 quan va tenir lloc una epidèmia de còlera que va assolar Castellfolit, Sant Joan les Fonts, Montagut i la Vall de Bianya. També hi ha una font per als ciclistes i vianants.