L'últim ple municipal de l'Ajuntament d'Olot va aprovar per unanimitat una moció en la qual demana la retirada de l'amenaça d'Endesa de voler cobrar el 50% del deute generat per les famílies en situació de pobresa energètica als ajuntaments. La moció va ser presentada per JuntsxCat, ERC i el PSC. Jaume Mir, del PSC, va ser l'encarregat de presentar el text de la moció. Va explicar que l'Ajuntament està preocupat per la pobresa energètica i que procura resoldre les situacions de pobresa que detecta al municipi. Va recordar que les empreses dedicades al subministre elèctric no van voler parlar de la proposta presentada a principis del 2017 pels municipis.

Els municipis demanaven que les companyies cobrissin com a mínim el 50% de la despesa generada per la pobresa energètica. Va deixar clar que no hi ha cap normativa que obligui els ens locals a pagar el 50% del deute de les famílies en situació de vulnerabilitat. Va recordar que la pobresa energètica està regulada per la llei 24/2015 que prohibeix els talls de llum a les famílies vulnerables però no diu res de com pagar el deute.

A més de la retirada de l'amenaça d'Endesa, la moció demana una resposta coordinada a l'amenaça de les institucions, demanar suport a la Generalitat de Catalunya perquè lideri les negociacions, crear un espai estable de treball entre totes les institucions catalanes per elaborar un protocol i un reglament on es defineixi el deute generat per la pobresa energètica i exigir a les empreses una garantia que eviti l'assumpció del deute per part dels ajuntaments. Lluís Riera (CUP) va demanar que no vagi cap diner públic cap a Endesa. Va demanar que la contractació dels subministraments elèctrics del municipi es doni a empreses solidàries.

Iolanda Suescun (ERC) va explicar que el grup republicà fa temps que treballa la pobresa energètica i va demanar la condonació de la totalitat del deute. Marina Alegre (PSC) va demanar l'establiment de circuits de relació entre l'Ajuntament, les empreses i les famílies en situació de vulnerabilitat.