«La identificació i la intervenció precoç són fonamentals per prevenir suïcidis; cal trencar barreres i parlar-ne sense prejudicis». Aquesta és una de les idees principals que recull el manifest del Dia Mundial de la Salut Mental d'enguany, -titulat Parlar i escoltar, salva vides- que van llegir ahir representants de l'Associació Família i Salut Mental de Girona i comarques, l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), la Fundació Drissa i Support Fundació Tutelària. L'acte central es va emmarcar en una jornada reivindicativa i solidària que va tenir lloc ahir al matí a la Rambla de Girona i que va comptar amb activitats d'entreteniment per als més petits, parades de productes artesanals i taules informatives per tal de donar resposta a les preguntes freqüents sobre la temàtica, amb material divulgatiu editat per a l'ocasió.

En l'acte hi van participar la presidenta de Família i Salut Mental, Maria Combalia, el director del Catsalut a Girona, Miquel Carreras, la directora dels Serveis Territorals d'Àfers Socials i Famílies, Marta Casacuberta, el president de Support Fundació Tutelar Girona, Pere Cornellà, la gerent de la Fundació Drissa, Núria Martínez, i la direcció assistencial adjunta de salut mental de l'Institut d'Assistència Sanitària, Margarita de Castro, entre d'altres. La regidora de Salut de l'Ajuntament de Girona, Eva Palau, va cloure l'acte i va destacar la «valentia» de visibilitzar el suïcidi i va remarcar la «responsabilitat conjunta per abordar la problemàtica».

«Clima d'optimisme»

D'altra banda, el manifest també va posar en valor que actualment hi ha un «clima d'optimisme, empenta i il·lusió per avançar en la plena integració de les persones» però que «cal continuar dialogant i demanar la implicació de totes les entitats i institucions possibles perquè la societat sigui més humana, solidària, integradora, inclusiva i justa».