L'Ajuntament de Santa Pau preveu aprovar abans de finalitzar l'any una línia de subvencions destinada als veïns i empreses que facin reformes a les seves llars o tallers lligades a les energies sostenibles. Per exemple, plaques solars, tancaments hermètics o sistemes de calefacció.

Segons ha explicat l'alcalde, Pep Companys (ERC), la previsió és destinar 10.000 euros del pressupost a millores referents les energies sostenibles.

«La línia d'ajuts serà per a instal·lacions ja realitzades des del juny de 2019 fins al desembre de 2020», ha explicat. La intenció, segons ell, és treure cada any una línia de 10.000 euros per a millores energètiques fetes per particulars.

En l'últim ple, l'alcalde va definir els ajuts com «una manera més de fer una aposta i un compromís encarat a la lluita contra el canvi climàtic». Després va anunciar la compra d'una furgoneta GLP (una vehicle alimentat amb gas liquat) per a la brigada municipal. «És un vehicle que gasta molt poc i porta la marca ECO», va explicar.

En tant que actuacions en benefici del medi ambient, Companys va enumerar la instal·lació d'un carregador d'energia elèctrica per a cotxes al costat de l'Oficina de Turisme, la substitució de 400 llums convencionals per leds, i la instal·lació de calderes d'estella i pellets als equipaments municipals. Va anunciar la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a la coberta de l'escola per als pròxims dies.

Les explicacions referents als ajuts i les inversions vinculades a la millora del medi ambient van ser fetes en l'àmbit de l'aprovació d'una moció, a través de la qual l'Ajuntament de Santa Pau va declarar l'emergència climàtica. La moció va ser aprovada per unanimitat i recull dels dades de diferents informes que alerten de la situació del clima.