Els joves migrants que participen en la tancada de la Universitat de Gironahan descartat la visita de dos tècnics de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) per tal de fer una radiografia de la situació. Persones properes a la mobilització van dir que veuen amb bons ulls la iniciativa d'Infància, però no es refien de si l'informe podria acabar perjudicant-los. Per això, els joves ompliran un qüestionari amb tot el que demana el Departament de Treball, Afers socials i Famílies i, quan l'hagin respost, el tornaran als tècnics. Mentrestant, la directora dels serveis territorials d'Afers Socials va refermar que farà una visita als joves de la tancada de caràcter privat.

La majoria dels joves que dormen que participen en la tancada iniciada dilluns se senten criminalitzats perquè, constantment, reben insults i menyspreus. De fet, un d'ells va assegurar que ahir un estudiant els va insultar quan estaven a la UdG; tot i així, va assegurar que «no vol problemes» i opta per «no escoltar» els insults. Ell és un dels 30 nois que volen «aconseguir una feina o un curs per estudiar» per accedir al mercat laboral i pagar-se un habitatge.

Segons dades de la Subdelegació del Govern espanyol a Girona, el 2019 es van tramitar 229 permisos inicials de residència a menors que han arribat al país sense referents adults i 171 renovacions d'aquestes autoritzacions.

Des d'Afers socials van informar que a les comarques de Girona s'atenen el 10% de tots els joves emigrats sols de Catalunya: 589 i el 51% ja són majors d'edat. La conselleria va dir que a la demarcació s'han creat 380 places, unes 200 d'específiques per a nois i noies de 16 anys o més.

Reunió amb el centre de St. Gregori

D'altra banda, divendres, dos tècnics de la conselleria van visitar el centre de primera acollida Estany, de Sant Gregori, on l'expulsió d'un noi la setmana passada va mobilitzar els residents. Els serveis territorials també s'han reunit ja amb responsables de la Fundació Diagrama, que el gestiona, però no han fet cap valoració.