La Policia Nacional va celebrar ahir el seu 196 aniversari i ho va fer a la subdelegació del Govern. Aquest acte va servir d'entrada per fer un homenatge al CNP però també a membres del cos que s'acaben de jubilar o que acumulen molts anys de servei.

L'esdeveniment alhora va servir perquè el nou comissari principal de la Policia Nacional a Girona, Leoncio Martínez, s'estrenés oficialment en el càrrec i en un acte institucional.

Un dia d'estrena i també de comiat «oficial» al qui va ser un dels seus predecessors, l'excomissari provincial Francisco Pamplona, que es va jubilar el juliol de l'any passat. El seu dia, el va substituir Luis César Suanzes, però aquest va morir el mes de desembre després d'una llarga malaltia. El difunt també va ser recordat en l'acte de celebració dels 196 anys de la creació del cos policial.

A banda de Francisco Pamplona, també van rebre el diploma de reconeixement per la seva jubilació l'inspector en cap, Jesús Díez; l'inspector Francisco Prim i el policia Javier Pico.

Un cos pioner amb les dones

El nou comissari provincial va fer un repàs a la història de la creació de l'actual cos de la Policia Nacional i va recordar que va ser «pioner» amb la incorporació de les dones a les seves files. Concretament, a tot Espanya el CNP compta amb 64.582 efectius en l'actualitat i d'aquests, 9.715 són dones. A més, 40 ocupen càrrecs de direcció.

El subdelegat del Govern a Girona, Albert Bramon, també va ressaltar la incorporació de les dones al cos, coincidint amb la proximitat del 8 de Març. Va destacar la «voluntat del cos» de comptar amb les dones i va assegurar que en el seu dia va ser una «opció valenta» que ha permès tirar endavant cap a una situació d'igualtat.

El comissari Leoncio Martínez també va fer un repàs a la situació del cos policial des dels seus inicis. Va destacar, entre d'altres, la Reial Cèdula que va crear el primer embrió del que és ara el CNP. Un document que ja definia la policia com l'actual, va subratllar el comissari, aquella que «vetlla pels drets dels ciutadans» i que fa de «servei públic i humanitari i que ha d'atendre les classes més desafavorides».

En l'època actual, amb la crisi del coronavirus, també va fer esment a una atribució curiosa de la policia, la de «preocupar-se pels contagis, en cas de sospita d'una malaltia epidèmica».

Per acabar, va assegurar que el cos és «obert al ciutadà» i la Policia Nacional està «ben valorada». Una policia «moderna, amb reconeixement mundial» i preparada pels esdeveniments futurs.

En l'acte de celebració de l'aniversari també es van entregar tres diplomes per la dedicació de 25 anys de servei al cos de la Policia Nacional a Girona. Es van donar al subinspector Miguel Ángel García; l'oficial de policia José Javier Fraile i el policia Manuel Ramírez.

El subdelegat del Govern espanyol va cloure l'acte, on van assistir també diversos cossos policials, com la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra, així com membres de la judicatura i presons, entre d'altres.

Futur «immillorable» per al cos

El subdelegat del Govern, Albert Bramon, va augurar un futur «immillorable» a la Policia Nacional i va fer referència a diverses frases de l'himne del cos policial, destacant-ne per exemple valors com la «pau» i la «voluntat de servei» dels membres que el conformen.