La xarxa de distribució d'aliments de Càritas perquè no pot garantir ni les mesures de seguretat per impedir els contagis de la Covid-19 ni el voluntariat suficient per assumir el volum de demanda. En les dues setmanes inicials de confinament, l'entitat preveu fer arribar productes de primera necessitat a 10.800 persones sense recursos.

Però perquè això sigui possible, l'organització reclama ajuda a l'administració per netejar i desinfectar els locals, descarregar productes, aconseguir mascaretes i guants que fa dies que no troba, a més de bosses per preparar els lots, habilitar el repartiment a domicili on sigui possible i que les brigades municipals els donin suport en el repartiment -tal com ja s'ha fet a Santa Coloma de Farners, on els productes es preparaven a porta tancada.

Dimarts ja es va discutir la viabilitat de la trentena de serveis d'aliments de Càritas a les comarques de Girona i que, per ara, estan oberts: deu centres de distribució que funcionen en conveni amb l'organisme de salut pública de la Diputació de Girona, i la resta a través de les diferents delegacions de l'entitat humanitària del Bisbat. Diumenge, va anunciar que la distribució de menjar seguiria activa mitjançant els lemes #elCompromísNoTanca i #CaritasNoTanca, amb equips de personal tècnic i voluntari que -tal com van remarcar ahir- «han treballat gairebé sense descans per intentar que les famílies poguessin cobrir les necessitats bàsiques durant aquesta situació d'excepcionalitat».

En les dues setmanes de confinament previstes, els centres de distribució d'aliments repartiran 4.500 cistelles de productes bàsics entre 2.500 famílies sense recursos que beneficiaran 7.500 persones. Pel que fa als serveis locals, distribuiran 1.200 lots entre 1.100 famílies i arribaran a 3.300 ciutadans.

Les coses han canviat, però, i ahir Càritas va alertar d'una situació «crítica» perquè no pot garantir la protecció necessària ni per a les persones que treballen als economats ni per a les famílies que hi acudeixen. Per això, «exigeix la implicació ferma de l'administració» i li reclama que activi de seguida les targetes per cobrir les beques menjador de l'alumnat.

La petició va més enllà i demana també que les targetes es carreguin amb prou diners per assegurar l'alimentació adequada de tota la família i evitar que es desplacin fins als serveis d'aliments. És més, Càritas proposa que «durant aquest període d'excepcionalitat les targetes arribin a totes les persones vulnerables i no només a les famílies dels menors beneficiaris de beques menjador».

Avui i després de fer una ronda amb els equips de Càritas, la seva directora, Dolors Puigdevall, va explicar que s'adreçaran als ajuntaments, «perquè haurien d'evitar que la gent es mogués i anés a uns locals que no estan preparats per a una situació com aquesta»; alguns com Roses o Santa Coloma, va dir, ja han reaccionat. L'entitat defensa que els governs locals habilitin targetes moneder per un mes, ja que des de la Generalitat els han informat que només en preveuen per a beques menjador.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus