Els robatoris i furts registrats a la província de Girona des de l'inici del confinament han anat dràsticament a la baixa, així com l'activitat delictiva en general. Des d'aquest dilluns, els furts i els robatoris amb violència han caigut més d'un 80% a les comarques gironines i arreu de Catalunya, segons dades dels Mossos d'Esquadra que es poden extrapolar a escala provincial i que també mostren una reducció a la meitat de les detencions practicades des del decret de l'estat d'alarma.

Es tracta d'una dinàmica que han pogut constatar ajuntaments com el de Figueres, que tot i que aquests dies, com tots els municipis gironins, estan bolcats en fer complir el confinament als ciutadans, confirma una caiguda «substancial» dels delictes a la capital alt-empordanesa: «Estem parlant de més de la meitat del que seria habitual», confirma el tinent d'alcalde i regidor de Seguretat, Pere Casellas.

Pel que fa als furts i en xifres globals, la mitjana diària d'aquest tipus de delictes a tot Catalunya és de 550 furts, però a partir del 14 de març la xifra es redueix als 103. La caiguda és de més d'un 80%, que en el cas dels robatoris amb violència puja més, ja que tant els denunciats a la via pública com en els transports i establiments comercials oberts al públic les dades delinqüencials experimenten la mateixa línia descendent, passant d'una mitjana de 90 fets diaris durant les dues primeres setmanes del mes, a 14 fets denunciats el dilluns passat, 16 de març.

Pel que fa a les detencions, que es tracta d'un dels principals termòmetres de l'activitat delictiva en una zona, els Mossos van reduir-les un 60% en comparació amb el primer dia de març. A més, es va passar de les 146 detencions del dia 1 de març a les 59 practicades aquest dilluns (87 detencions menys).

Segons el conseller d'Interior, Miquel Buch, aquesta disminució dels delictes es deu «al fet de no haver-hi gent al carrer ni botigues obertes» tot i que també va alertar que la conjuntura també ha potenciat noves tipologies delictives.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller va assenyalar ahir que des que l'executiu espanyol ha decretat el confinament de tota la ciutadania als seus domicilis, han augmentat les estafes per internet i l'aparició de «falsos metges» que s'ofereixen a visitar persones grans a casa seva per «aprofitar-se'n i robar-los».

Barcelona, al capdavant

Els Mossos han donat xifres concretes de la capital catalana. En el cas dels furts, que representen un 60% de tots els delictes que es denuncien, han caigut més d'un 90%. La mitjana de 300 denúncies diàries que hi havia fins ara ha baixat a 25.

En el cas dels robatoris violents, la reducció ha estat d'un 86%, ja que s'ha passat de 50 diaris de mitjana fins a 7.