L'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha decidit apostar per la masoveria urbana. Es tracta d'una forma alternativa, solidària i sostenible de garantir el dret a l'habitatge.

Aquest tipus de contracte consisteix en què el propietari d'un edifici o habitatge desocupat cedeixi el dret a viure en la seva propietat a una persona o grup de persones que, a canvi de no pagar lloguer o pagar un lloguer molt baix, es comprometen a reformar i/o mantenir l'habitatge en bones condicions.

El fet que hi hagi cases o pisos buits al municipi, destaca el consistori en un comunicat, normalment es deu al fet que estan en mal estat, i per aquest motiu, no es poden llogar ni vendre.

La idea d'impulsar la masoveria urbana és la d'unir persones amb dificultat d'accés a l'habitatge amb habitatges que urgeixen reformes o necessiten manteniment. L'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha donat suport a aquesta alternativa d'accés a l'habitatge oferint informació i assessorament als interessats.

Avantatges per als propietaris

Amb aques tipus de contractes, hi ha un seguit d'avantatges per als propietaris, afirma l'Ajuntament, ja que en aquesta alternativa al lloguer convencional com, per exemple, el servei d'intermediació entre el propietari i les persones que hi viuen que es portarà a terme a través d'una entitat amb experiència.

A banda, també hi haurà un contracte on es detallaran les tasques a desenvolupar a l'habitatge, per tant, hi haurà un compromís per part dels cessionaris que n'assumiran les obres de rehabilitació i manteniment seguint un projecte prèviament pactat. D'aquestes obres se'n farà el seguiment i una revisió periòdica.

En el cas que hi hagi també un pagament monetari, aquest tipus de contracte garantirà el cobrament del lloguer i optaran a les bonificacions fiscals en els impostos establerts per les ordenances municipals.

Per tal de fer arribar la informació als ciutadans l'Ajuntament ha dissenyat un fulletó que es distribuirà per tot el municipi. Les persones interessades que vulguin aportar un habitatge al projecte o vulguin informar-se, s'han d'adreçar a Serveis a la Ciutadania de l'Ajuntament.

Aquest tipus de projecte permetrà que persones amb problemes de dificultat d'accés a l'habitatge es puguin beneficiar d'un tipus de contracte diferent, amb un clar vessant social.