La Generalitat, a través de la Direcció General d'Atenció a la Infància ia l'Adolescència (Dgaia), va sol·licitar per primer vagada ajuda a la Unitat Militar de l'Exèrcit (UME) per fer front a la crisi sanitària pel coronavirus. En concret, va demanar l'actuació de la UME per desinfectar un centre tutelat de menors a Badalona on s'han confirmat casos de la malaltia. Fonts de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Família van explicar que s'estan mobilitzant «tots els recursos que té a l'abast» per fer front a l'emergència sanitària.

Fins ara, el Govern català s'havia mostrat reticent a demanar l'ajuda de l'exèrcit. Inicialment, el conseller d'Interior, Miquel Buch, va ser contundent -«a Catalunya no el necessitem»-, però amb el pas dels dies va modular la seva postura i dimecres passat va admetre: «Si el necessitem, ja el cridarem».

Mentrestant, Catalunya va superar les 1.070 morts per coronavirus, en registrar ahir190 més, i en les darreres 24 hores va confirmar 1.323 casos, elevant així la xifra a 14.263. Del nombre total d'afectats per la malaltia, 1.324 estan greus i 2.485 són professionals sanitaris; i des de l'inici de la pandèmia s'han comptabilitzat un total de 3.106 altes hospitalàries -162 del brot d'Igualada.

Denúncia dels metges

Per part seva, el sindicat Metges de Catalunya va interposar una petició de mesures cautelars davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la Conselleria de Salut de la Generalitat, el Servei Català de Salut (CatSalut), l'Institut Català de la Salut (ICS) i 30 entitats concertades per incomplir la normativa vigent de prevenció de riscos laborals durant la pandèmia del coronavirus.

El sindicat va explicar en un comunicat que ha sol·licitat al tribunal l'adopció de mesures cautelars perquè, en un termini màxim de 24 hores i durant tot el període d'emergència sanitària, es doti els professionals de tots els mitjans necessaris per a complir als protocols de protecció avalats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Paral·lelament, la presó barcelonina de Brians-1 ha confinat els 72 interns del seu mòdul 5 després que un dels seus presos hagi donat positiu per coronavirus, de manera que a partir d'ara podran sortir de la cel·la però no accedir als tallers ni a les àrees comunes de la presó, com les esportives i educatives. Segons la conselleria de Justícia, fins al moment a les presons catalanes s'han registrat vuit positius entre la població reclusa, dels quals dos ja han estat donats d'alta.