El confinament actual impedeix la mobilitat de molts temporers que es troben en altres països i això fa que, a dues setmanes de donar el tret de sortida, la collita de fruita dolça pengi d'un fil. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va assegurar ahir que, des de la Generalitat, estan «treballant per garantir la campanya» amb un objectiu clar: «Es calcula que es necessitaran més de 25.000 persones».

El Servei Públic d'Ocupaciói, concretament una d'aquestes està destinada a la demanda que hi pugui haver a comarques de Girona de cara a l'estiu, amb motiu de la collita de pomes. Les altres quatre borses són per a comarques de Barcelona, Tarragona, Terres de l'Ebre i, finalment, la província de Lleida, on recau el principal gruix de la demanda -i també més immediata- de temporers.

Unió de Pagesos (UP) ja va fer una crida per animar estudiants i aturats a treballar en la campanya de fruita dolça, concentrada a la província lleidatana, i, segons va confirmar ahir el sindicat, de moment hi ha 4.800 persones apuntades. «Ara s'haurà de veure l'experiència de cadascun i veure la seva disponibilitat, ja que molts són de la corona de Barcelona», va matisar el responsables sindical d'UP Jaume Padrós. «Ara se'ls ha de buscar algun allotjament, perquè sí que hi ha allotjaments de temporers però no n'hi haurà prou; s'està parlant amb hotels i cases rurals», va explicar.

En aquest sentit, segons Padrós, molts dels temporers de cada any són de països com ara Colòmbia o la regió d'Europa de l'Est, i que amb el confinament s'han trobat sense poder accedir a Espanya. Ara bé, la majoria venen cada any i ja tenen allotjaments aquí, o cases d'amics o familiars i, per tant, l'arribada de nous treballadors sense un arrelament previ a la zona, presenta un problema «complex» i un repte logístic per fer-hi front. Per això, estan parlant tant amb la Generalitat com amb el Govern espanyol, segons les competències de cadascun.

«Aquest any sembla que serà una bona campanya de fruita i que la gent en consumeix més quan està confinada a casa i no pot sortir», va argumentar Padrós, que a banda de l'augment del consum, també va augurar una bona producció. «Seria una llàstima que, un any que podem tenir una bona campanya (després de dues o tres campanyes molt dolentes i que el preu ha anat molt per avall), ara s'hagi de deixar la fruita a l'arbre per no poder-la collir», va lamentar.

Girona: explotacions familiars

En canvi, a la província de Girona no s'espera patir la manca de temporers, ja que el cultiu de fruita de pinyol és «testimonial» -segons Narcís Jordi Poch, coordinador comarcal d'UP a Girona- i la temporada de la poma no comença fins a finals d'agost. Tot i així, la borsa de treball a Girona està oberta, «pel que pugui passar fins a l'agost», assenyala Poch.

A més, l'explotació agrícola està més decantada a un model familiar, on s'assumeix un volum de feina més gradual i continu en el temps. «Som empreses no tan industrials ni tan grosses com les de fruita de pinyol a Fraga, Lleida i Aragó, que són finques grandíssimes», va explicar el president de Poma Girona, Llorenç Frigola.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus