El ritme amb el qual segueix avançant el coronavirus a Espanya va experimentar ahir la major aturada des que es va desencadenar la crisi, deixant altres 3.477 casos -una xifra molt similar a la del passat 19 de març-, i una nova caiguda de morts, que han arribat als 17.489 després de 517 noves defuncions. Els positius es van incrementar un 2% en 24 hores, mig punt menys que diumenge, quan ja es va registrar un mínim històric després de millorar les dades de Divendres Sant, cosa que demostra que la tendència de la corba de la COVID-19 segueix a la baixa.

Tenint el compte el passat 25 de març, data en la qual els experts situen un dels primers canvis de tendència de la corba, la velocitat de propagació ha anat caient progressivament des del 20% registrat aquell dia, al18% i 14% de les dues jornades successives, al 8,1% d'una setmana després o al 4,39% del 8 d'abril.

De la mateixa manera, es van comptabilitzar 102 morts menys que diumenge, dia en què es va produir un lleuger repunt respecte dissabte, jornada en què s'havia aconseguit retrotreure la corba de les defuncions a nivells del 24 de març amb 510 morts. Tot això fa que, per quart dia consecutiu, i després de baixades progressives sense repunts des del 25 de març, quan es va arribar al 27,3%, el ritme amb què han crescut les morts de contagiats se situï per sota del 4%: en concret, ahir va ser del 3,04%, el més baix fins a la data.

La millor notícia és que gairebé quatre de cada deu (38%) persones que han emmalaltit pel coronavirus l'han superat: ahir van ser 2.336 més altes que diumenge, elevant-se el total a 64.727. Espanya és el país del món que més altes ha registrat, ja que gairebé doblen les dels Estats Units (32.634). No obstant això, segueix sent el segon país, només superat pel nord-americà, en nombre de contagis i de defuncions. En tot cas, no és el país més letal: la taxa de letalitat a Espanya és del 10,32%, per sota de la de Països Baixos (10,7%), Bèlgica (12,14%), Regne Unit (12,59%), Itàlia (12,73%) i França (15,09%).

Mentrestant, el Ministeri de Sanitat continua sense oferir el recompte total de pacients que han necessitat cures intensives perquè les comunitats de Madrid, Castella i Lleó i Galícia continuen sense notificar les dades acumulades, sinó el nombre d'ingressos que hi havia la tarda anterior.

Paral·lelament, el Ministeri de Justícia ha habilitat un sistema alternatiu per a demanar informació dels registres civils sobre les morts registrades i les llicències d'enterrament concedides durant la pandèmia del coronavirus per evitar el col·lapse del correu electrònic obert la setmana passada.

Canvi de criteri

D'altra banda, el Ministeri de Sanitat ha publicat una actualització de la «Guia d'actuació davant de COVID-19» en què rectifica i assenyala que aquests treballadors hauran de donar negatiu en el PCR per poder tornar a treballar. Aquest canvi es produeix després que les organitzacions de professionals sanitaris critiquessin l'anterior document on s'establia que els professionals sanitaris contagiats de coronavirus haurien de tornar a treballar passats 7 dies des de l'inici de símptomes, en absència de febre i sempre que s'hagués resolt la clínica respiratòria.

·