L'hospital del Vall d'Hebron de Barcelona manté amb vida vuit pacients infectats per COVID-19 gràcies a la tècnica ECMO, un sistema d'oxigenació extracorpòria que dona suport al cor i als pulmons quan aquests òrgans no funcionen. En una entrevista, el cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Vall d'Hebron i president de la comissió mèdica que assessora el CatSalut en la pandèmia de coronavirus, Ricard Ferrer, ha explicat que és la primera vegada a Catalunya que tants malalts alhora són tractats amb la tècnica ECMO.

Aquest procediment és molt complex i dona suport respiratori o cardiorespiratori mitjançant la combinació d'una bomba centrífuga i un oxigenador de la sang. El sistema es connecta al pacient a través d'una cànula de drenatge, localitzada en un gran vas venós, i una altra cànula de retorn en un altre gran vas venós o en una artèria, un procés que necessita l'assistència constant de dues infermeres dia i nit. A banda del Vall d'Hebron, aquesta tècnica també s'ha practicat als hospitals de Bellvitge i el Clínic, també a Barcelona, per assistir persones afectades per coronavirus. En aquest sentit, el doctor Ferrer ha assenyalat que aquests dies ingressen diàriament a l'UCI del seu hospital entre quatre i cinc pacients, una xifra que «no té res a veure amb el que passava fa deu dies"» en ple període d'expansió de la pandèmia. Entre finals de març i principis d'abril la pressió assistencial en aquest gran hospital barceloní era tal que havien d'ingressar cada dia unes 25 persones a l'UCI, «i havíem d'intubar una persona gairebé cada hora», ha relatat. «Ara ja no vivim amb aquesta angoixa de no tenir espai» per cuidar en les condicions correctes els pacients greus de coronavirus, ha considerat l'especialista, que ha alertat que «això no està resolt» encara, en referència a la pandèmia.

Ara, els especialistes de l'UCI es preparen pel que el doctor Ferrer ha denominat «la següent contingència, que és l'increment de les patologies no Covid», és a dir, aquelles malalties greus que han quedat parcialment aparcades a causa de la urgència del coronavirus. Es tracta de malalties oncològiques, del cor i altres de greus i cròniques, que han de recuperar el seu espai físic a l'hospital, que s'ha reestructurat i reorganitzat per tractar la gran quantitat de malalts de COVID-19, ha argumentat. Amb la tornada d'una part de la societat a l'activitat laboral, és previsible que augmentin també els accidents de trànsit i laborals, que solen precisar en molts casos les unitats de cures intensives.