El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, va tornar ahir a la feina després de superar el coronavirus i, en el seu primer missatge, va aclarir que el seu govern encara no té cap calendari fixat per relaxar les mesures relacionades enfront de la pandèmia, si bé va cridar a fer tot el possible per «no tirar per terra el sacrifici».

El 'premier', que va arribar a estar ingressat a cures intensives per poder recuperar, ha recalcat en la seva primera aparició pública que el virus és «el major desafiament a què s'ha enfrontat el país des de la guerra», pel que ha volgut donar les gràcies a tots aquells que col·laboren per combatre-ho. «Estem fent progressos», ha dit davant de la seva oficina a Downing Street.

No obstant això, la situació segueix sent de «màxim risc», pel que ha cridat a no afanyar-se a la relaxació de les mesures. Regne Unit, amb més de 154.000 infectats i més de 20.000 morts, va decretar el 23 de març el confinament, amb retard en la relació amb altres països europeus. «Em nego a tirar per terra el sacrifici de el poble britànic», ha explicat Johnson, en al·lusió a un possible «segon pic». «No puc dir el ràpid o el lent que es faran els canvis, ni tan sols serem el que siguin», va afegir el cap de Govern.

Johnson va avançar que l'Executiu rebrà més explicacions a l'respecte «en els pròxims dies» i va prometre que la presa de decisions es farà «amb la màxima transparència possible».

El primer ministre s'ha trobat amb un desgast públic. Hi ha una crida creixent pre reprendre la desescalada i reactivar l'economia entre els propietaris d'empreses i els membres del seu propi partit conservador, que remarquen que el país ha registrat la xifra de morts més baixa diària des del març i que els bloquejos són parcialment elevats a països d'arreu d'Europa.

Sense desescalada imminent

Per contra, Johnson ha deixat clar clar que no hi haurà relaxació imminent de les normes actuals. Tot i que va assenyalar signes d'èxit, inclosa la caiguda d'ingressos hospitalaris, va dir que era important ser prudents.

El 'premier' britànic va seguir amb les seves obligacions després de ser diagnosticat de coronavirus el 29 de març, però es va veure obligat a cedir competències a el ministre d'Exteriors, Dominic Raab, després del seu ingrés a l'hospital, el 6 d'abril. Després de rebre l'alta, el dia 13, s'ha recuperat a la residència oficial d'estiu de Chequers.