El Departament d'Educació de la Generalitat treballa per iniciar el pròxim curs amb «tot l'alumnat» però distribuït en més espais i amb la meitat de l'aforament per aula, cosa que requerirà més docents. Així ho va explicar ahir el conseller d'Educació, Josep Bargalló, a Ràdio 4, on va afegir que és «prioritari poder tenir tot l'alumnat sempre», especialment els de zero a dotze anys.

D'altra banda, el conseller va dir que «abans de l'estiu les escoles obriran» i que ho faran al juny les de territoris que es trobin en la fase 2 de desconfinament, una situació que espera que hagi assolit «tothom» al juliol si es manté l'evolució actual de la pandèmia. En canvi, va explicar que encara no tenen informació suficient per saber si també es podran obrir les llars d'infants, que sí que preveu que ho facin al setembre.

Bargalló va remarcar que la Conselleria d'Educació continua treballant per poder obrir les escoles al juny, però que això s'haurà d'anar fent segons l'evolució de la pandèmia a cada territori. Per fer-ho, va dir que és necessari que l'àrea en qüestió es trobi en la fase 2 i quan sigui així s'obriran «per qüestions diverses». En primer lloc, per acompanyar els alumnes que canvien d'etapa, però també per poder fer tutories «voluntàries» que permetin als docents establir en quina situació es troba l'alumne de cara a l'inici del curs vinent.

«Al setembre, sí que obrirem amb totes les condicions», va indicar. En aquest sentit, la previsió és que una aula pugui acollir «per regla general la meitat dels alumnes que acollia fins ara» i per això es treballa «escola per escola», per tal de saber quins espais tenen i quins es podrien habilitar per ser aules a partir del setembre. També caldrà adaptar els horaris d'entrada i de sortida en alguns centres per evitar aglomeracions.

Aquesta manera de fer és essencial en l'etapa de zero a dotze anys i, tot i que es voldria per a tot l'alumnat en general, el conseller va reconèixer que amb estudiants més grans és «més plantejable fer algun tipus d'alternativitat». Tot i això, l'objectiu és arribar a tothom: «si anem millorant com ara fins al setembre, hem de poder mirar de garantir escola per escola d'acollir tot l'alumnat sempre».

A banda de més espai, el conseller va admetre que caldrà «més professorat» i va assegurar que cal tenir els recursos necessaris per fer-ho a través d'aportacions de la Unió Europea, de l'Estat i amb l'aixecament del límit de la despesa.

En canvi, no va poder garantir que també puguin obrir les llars d'infants al juny, ja que va explicar que tenen especificitats que dificulten complir les distàncies de seguretat i necessiten tenir tota la informació per part de les autoritats sanitàries abans de decidir. El proper dijous hi ha una nova reunió entre consellers de les comunitats autònomes i la ministra d'Educació, Isabel Celaá, on va manifestar que esperar obtenir més informació al respecte. Bargalló va afegir, però, que la decisió no ha de ser només de l'escola sinó que calen «decisions comunitàries», en referència a habilitar un permís retribuït per la cura de fills o habilitar altres espais que no són escoles bressol. En canvi, sí que es va mostrar optimista de cara a passat l'estiu: «Al setembre sí que veig les llars d'infants obertes sense problema, amb canvis amb nombre de nois o professorat».

D'altra banda, aquest dimecres començarà la preinscripció escolar que es farà per primera vegada, però «no per únic cop», de manera telemàtica. Josep Bargalló va posar sobre la taula que moltes de les actuacions administratives que fins ara es feien de manera presencial passin a fer-se «sempre» de manera telemàtica. A més, va garantir que tothom podrà fer el tràmit, perquè es reserven quatre dies a la presentació física de les sol·licituds pensant en aquelles famílies que no ho puguin fer de cap altra manera.

Centres oberts «tot l'estiu»

El conseller d'Educació ha confiat que al juliol «tothom estarà en fase 2» i, per tant, que les escoles i els instituts hagin pogut anar obrint i es mantinguin obertes per a casals i altres activitats. «Les escoles, quan obrin al juny, hauran de mantenir-se obertes tot l'estiu per acollir aquestes activitats quan calgui», va declarar Bargalló.