El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat per avui un Consell de Ministres extraordinari per previsiblement declarar l'estat d'alarma, després que l'hi hagin demanat deu executius autonòmics -sis dels quals, del PSOE-, amb l'objectiu de tenir cobertura jurídica suficient per endurir les restriccions de mobilitat i poder fer front a l'increment de contagis de COVID-19.

El cap de l'executiu va afirmar divendres, en una declaració institucional des del Palau de La Moncloa, que està disposat a adoptar les mesures que calgui per doblegar la corba de contagis. En el seu missatge, també va tornar a instar les regions que es troben en situació d'alt risc que sol·licitessin l'aplicació d'aquest instrument per poder doblegar la corba.

Després d'advertir de la gravetat de la situació, ahir ja li havien demanat que fes aquest pas el País Basc, Catalunya, Cantàbria, les comunitats governades pel PSOE d'Astúries, Extremadura, la Rioja, Navarra, Castella-la Manxa i la Comunitat Valenciana, així com la ciutat autònoma de Melilla.

De moment cap comunitat autònoma governada pel PP ha sol·licitat la declaració de l'estat d'alarma, encara que per exemple Castella i Lleó sí que ha recorregut a mesures dràstiques com el toc de queda, i Madrid ha prohibit les reunions entre no convivents durant la nit.

El Govern no necessita el vistiplau del Congrés per aprovar l'estat d'alarma, però sí per prorrogar-lo més enllà dels 15 dies de vigència inicial. Per això, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va tornar a fer aquest divendres una clar crida al PP perquè garanteixi el seu suport per prorrogar aquest instrument i poder garantir així una cobertura jurídica apropiada per a mesures com el toc de queda.

El president de Govern espanyol ahir es trobava a Roma amb motiu de la seva audiència amb el papa Francesc al Vaticà i ha preferit esperar a diumenge per presidir ell mateix a la reunió.

Suport de Cs, bascos i catalans

El fet que els governs català i basc es decantin per aquesta figura constitucional, amb la condició que siguin les autoritats competents mentre estigui en vigor, es traduiria en el suport parlamentari d'ERC, JxCat i PNB. La suma dels deu diputats de Cs, tal com ha promès la seva líder, Inés Arrimadas, atorga al Govern de PSOE i Unides Podem un marge més que folgat tant perquè s'accepti políticament l'estat d'alarma com perquè es pugui allargar en el temps.

En aquesta equació, el PP no és imprescindible, ja que estendre el període de l'estat d'alarma requereix majoria simple. En el cas que el PP no entrés en l'equacióes reproduiria l'escenari pel qual van circular les tres últimes pròrrogues de l'estat d'alarma declarat durant la primavera. Durant els mesos de maig i juny, l'estatus jurídic motivat per l'emergència sanitària es va mantenir gràcies als vots de PSOE, Unides Podem, Cs i PNB, essencialment.