Els treballadors de menjadors escolars de la multinacional de càtering Eurest acusen l'empresa d'aplicar un «ERTO encobert» que no hauria estat negociat ni comunicat oficialment a la plantilla. També denuncien que s'aplica una reducció «dràstica» del temps de treball i que encadenen contractes «fraudulents». Així es recull en l'última denúncia presentada per la secció sindical de CCOO a Eurest Girona, que representa Yasser Saadoune.

Aquesta situació ha acabat amb la paciència dels treballadors, i CCOO, UGT i el comitè d'empresa han convocat una concentració dimecres vinent davant la seu de la Generalitat a Girona per reclamar la implicació de les administracions.

Saadoune assegura que els ha pujat el volum de feina i que l'empresa gestiona cinc nous menjadors escolars a la zona de la Garrotxa i el Ripollès, però que tot i això l'empresa ha reduït «de manera unilateral» i «arbitrària» les hores de feina.

El delegat sindical assegura que entre la plantilla hi ha 148 monitors de menjadors amb el salari mínim i que se'ls ha reduït la jornada. A més, denuncia que s'aplica el salari mínim interprofessional i no les retribucions pactades en el conveni, una diferència de gairebé cent euros menys.

Explica que la plantilla encadena contractes precaris d'un mes des del passat setembre i que no han rebut cap comunicació oficial de l'empresa. Per tot plegat, Saadoune acusa l'empresa de fer «terrorisme laboral» i exigeix que actuï contra aquesta situació.

El comitè d'empresa fa una crida a la comunitat educativa i a les Associacions de Famílies d'Alumnes per a què s'impliquin en les seves reclamacions, així com als consells comarcals i a la Generalitat, a qui acusa de desentendre's.

La llista de denúncies del comitè d'empresa d'Eurest contra l'empresa és llarga. S'han mobilitzat en més d'una ocasió i Inspecció del Treball ja la va sancionar el 2018 en detectar sobrecàrrega laboral dels treballadors, impagaments i obstrucció a la investigació. En l'última resolució del mes d'octubre, arran d'una denúncia dels treballadors, Inspecció del Treball va aixecar tres actes d'infracció: per incompliment de la normativa de contractació laboral, impagament i osbtrucció a la inspecció.

Un cop aixecades les actes d'infracció, s'han derivat al Departament de Treball, Afers Socials perquè emeti una resolució al respecte. Es tracta d'infraccions comeses entre el 2017 i el 2020 a un grup de treballadors de l'empresa de càtering Eurest. Diari de Girona va intentar ahir posar-se en conte amb l'empresa, sense que això fos possible.