Alguns dels municipis gironins de més de 20.000 habitants que van registrar un elevat nombre de casos durant el pic de la segona onada són els que ara tenen les taxes de reproducció del contagi més baixes de Catalunya.

L'exemple més clar és el de Palafrugell. Durant el pic de la segona onada va ser el municipi de Catalunya amb el risc de rebrot més alt, per la forta incidència de casos. Després de dur-se a terme el cribratge poblacional massiu, aquest índex va augmentar i es va mantenir elevat durant dies. Fa una setmana va començar a baixar, així com la taxa de reproducció del contagi. Fins a tal punt que aquest indicador ja és el més baix de Catalunya, amb un valor de 0,52. Això vol dir que 100 infectats en contagien 52, fet que redueix considerablement la transmissió del virus a la meitat.

Segons dades del Departament de Salut, hi ha nou ciutats més que estan ja per sota d'una velocitat de transmissió de 0,7: Banyoles (0,62), Olesa de Montserrat (0,62), Olot (0,65), Sant Pere de Ribes (0,65), Sitges (0,68), Cerdanyola del Vallès (0,68), Valls (0,69), Figueres (0,69) i Canet de Mar (0,69).

Casualment, entre aquestes ciutats que han aconseguit baixar més la velocitat de transmissió, n'hi ha algunes que van despuntar amb més contagis a l'inici d'aquesta segona onada, com Banyoles, Olot o Figueres, dada que segons alguns experts, podria explicar-se perquè aquestes poblacions han adquirit major immunitat comunitària perquè moltes persones ja s'han infectat prèviament.

Baixen els casos a Girona

D'altra banda, les dades de la pandèmia a la Regió Sanitària de Girona van tornar a baixar ahir. Salut va sumar 351 casos, una vuitantena menys que el dia anterior. D'aquests, 345 es van diagnosticar per PCR o test d'antigen. D'altra banda, des de l'inici de la pandèmia han mort 1.027 persones, vuit més que dijous.

El risc de rebrot va baixar fins als 592 punts (-59), mentre que la setmana del 27 d'octubre al 2 de novembre era de 876. La velocitat de propagació del virus va baixa tres centèsimes fins a 0,79 (0,94 la setmana anterior). La taxa de confirmats per PCR és de 313,35 per cada 100.000 habitants i la incidència a 14 dies de 769,86. Hi ha 310 ingressats, cinc menys que en el balanç anterior. Els ingressats en l'últim interval van ser 319. La setmana anterior van ser 311 els hospitalitzats. Quant a les UCIs, ahir hi havia dos pacients ingressats menys que el dia anterior.

Situació estable a Catalunya

Catalunya va sumar 2.918 nous contagis de COVID-19, gairebé 900 menys que dijous, i 71 morts notificats en les últimes 24 hores, mentre segueix caient la velocitat de transmissió del virus (Rt), que es va situar en 0,85, dues centèsimes menys que el dia anterior, fet que comença a repercutir en una estabilització de la pressió hospitalària.

Segons les dades actualitzades aquest pel Departament de Salut, el nombre de persones malaltes de coronavirus que estan hospitalitzades és de 2.626, 61 menys que dijous, tot i que van pujar lleugerament els pacients greus que són a l'UCI, 585, dos més que el dia abans.

El nombre de morts des de l'inici de la pandèmia és de 14.957 a Catalunya, 71 d'ells reportats en les últimes 24 hores -defuncions que es corresponen a diversos dies-, en un continu de més de 50 morts diàries per la malaltia des de finals d'octubre.

L'índex del risc de rebrot (EPG), que mesura el creixement potencial de l'epidèmia, va baixar 39 punts més i es va situar en 556, tot i que encara segueix sent un risc extrem. Per comarques, segueixen sent quatre les que superen els 1.000 punts en l'índex de risc de rebrot (EPG), que mesura el potencial expansiu de l'epidèmia.