Moderna va anunciar que demanarà l'autorització condicional per comercialitzar la seva vacuna contra la covid-19 a l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) i a l'agència reguladora de medicaments dels Estats Units, l'FDA. Per tant, serà la primera farmacèutica a demanar el permís provisional a la Unió Europea per a una vacuna contra la covid-19. El regulador europeu va començar a estudiar els resultats dels assajos de laboratori de la vacuna de Moderna el 16 de novembre. Des de l'EMA calculen que «com a molt d'hora» podrien donar la seva opinió a finals d'aquest any. Pfizer i BioNTech planegen demanar aviat l'autorització provisional, després de fer aquest pas als Estats Units i el Regne Unit.

Moderna també va anunciar que els últims resultats preliminars obtinguts en la fase 3 dels assajos indiquen que la vacuna té una efectivitat del 94,1%. Fa un parell de setmanes la farmacèutica va comunicar que la vacuna tenia una eficàcia del 94,5%, segons els primers resultats analitzats.

«Aquesta anàlisi primària confirma la capacitat de la nostra vacuna per prevenir la malaltia covid-19 amb una eficàcia del 94,1% i, el que és més important, la capacitat de prevenir la greu malaltia de la covid-19. Creiem que la nostra vacuna proporcionarà una nova i poderosa eina que pot canviar el curs d'aquesta pandèmia i ajudar a prevenir malalties greus, hospitalitzacions i morts», va assenyalar Stéphane Bancel, director executiu de Moderna.

D'altra banda, la vacuna es tolera bé i no hi ha cap problema de seguretat fins a la data. No obstant això, les dades de seguretat continuen acumulant-se i l'estudi segueix sent supervisat per una Junta de Supervisió de Seguretat de Dades (DSMB) independent, designada pel NIH.

L'estudi de fase 3, conegut com l'estudi COVE, va inscriure més de 30.000 participants als Estats Units i s'està duent a terme en col·laboració amb l'Institut Nacional d'Al·lèrgia i Malalties Infeccioses (NIAID), que forma part dels Instituts Nacionals de Salut (NIH), i l'Autoritat de Recerca i Desenvolupament Biomèdic Avançat (barda), que forma part de l'Oficina del secretari adjunt de Preparació i Resposta del Departament de Salut i Serveis Humans dels Estats Units.

Per a finals del 2020, la companyia espera tenir aproximadament 20 milions de dosis de mRNA-1273 disponibles als Estats Units. La companyia segueix el camí de fabricar-ne entre 500 milions i 1.000 milions de dosis a nivell mundial el 2021.

Prioritzar obesos a les vacunes

D'altra banda, experts de la Societat Espanyola d'Obesitat (SEEDO) i la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN) van sol·licitar ahir a les autoritats sanitàries que es prioritzin les persones obeses en l'estratègia de vacunació pel fet que s'ha demostrat que aquests pacients són un dels col·lectius de risc de patir de forma greu la covid-19

«Les persones amb obesitat tenen alt risc de patir coronavirus de forma greu i, de fet, són les que més han patit durant la pandèmia i tots tenim l'obligació de cuidar-los i protegir-los», va dir la secretària general de la Societat espanyola per a l'Estudi de l'Obesitat (SEEDO), Susana Monereo.

Segons el president de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició, Javier Escalada, les persones amb obesitat i coronavirus tenen entre un 30 i 200 per cent més de complicacions que els pacients amb coronavirus sense patologies i un pes normal com, per exemple, una taxa més alta de tromboembolisme o de necessitat de diàlisi.