A prop de fer 66 anys, els compleix aquest agost, en l’entorn del món educatiu gironí molta gent donava per descomptat que, un cop estigués format el nou govern, Martí Fonalleras no continuaria en el càrrec com a Director dels Serveis Territorials d’Educació a Girona. Com així ha acabat passant. Ahir, el nou conseller Josep González-Cambray va nomenar Adam Manyé com a nou director d’Educació a Girona. Però, Fonalleras es veia amb forces per continuar i no ha vist amb bons ulls que el seu partit, Esquerra, optés pel relleu i encara menys, molt menys, les explicacions que li va donar la nova delegada de la Generalitat a Girona i Secretària General de Federació Regional d’ERC. «Em va dir que venien dos anys de molta càrrega política, que caldrien moltes visites a alcaldes i ajuntaments, que s’havien de preparar les llistes electorals de cara a les municipals del 2023 i jo no era la persona adequada», detalla Fonalleras en una carta que va enviar ahir a tots els docents de les comarques gironines i a on deixa clar que, al seu parer, el seu relleu no ha estat motivat per cap tema relacionat amb l’educació i si una pura decisió de partit.

«En cap moment va parlar d’educació, ni va fer esment a l’alumnat, professores o professors, famílies o centres escolars», escriu Martí Fonalleras sobre la seva reunió amb Laia Cañigueral que li va servir per «entendre ràpidament que des de la Federació Regional d’ERC a Girona no es volia que seguís, i el Conseller els ha escoltat».

Fonalleras, que comença la carta recordant que «avui fa 40 anys, 2 mesos i 14 dies que treballo al Departament d’Educació i sembla que ha arribat el moment d’anar plegant veles», havia estat al capdavant dels Serveis Territorials d’Educació des del juny del 2018: «Tres anys magnífics, pletòrics, intensos, de dedicació total». El també exregidor de Calonge reconeix que «m’hagués fet il·lusió continuar, però no ha estat possible» i assegura que «tot això ho escric sense animus iniuriandi, però ho faig perquè penso que algú ho havia de dir, perquè crec que hem de fer pedagogia i perquè hem de saber com funciona aquest país».

El relleu de Martí Fonalleras es va conèixer ahir per boca del conseller en l’anunci dels nous Director Territorials. El de Girona és Adam Manyé que, des de fa anys estava treballant com a inspector d’Educació a Girona, i que una dècada enrere havia ocupat càrrecs polítics a Tarragona. Concretament com a Director dels Serveis Territorials de Cultura i com a president de la Federació Regional d’Esquerra Republicana de Catalunya al Camp de Tarragona. Manyé també té una notable producció com a poeta i escriptor.