La situació és «insostenible», asseguren els veïns de la Vila Olímpica de Banyoles que pateixen cada cap de setmana els efectes dels «botellons» que grups de joves porten a terme a la zona del parc de la Draga de la ciutat. S’hi concentren multitud de nois i noies que a banda de beure a la via pública causen molèsties. Els veïns diuen que no poden dormir perquè els joves posen la música molt alta mentre consumeixen però també denuncien que els mateixos protagonistes condueixen de forma temerària pels carrers més pròxims al parc. Això provoca soroll però també perill en aquesta àrea de la ciutat.

Aquesta situació es repeteix des de fa setmanes i ara amb el tancament de l’oci nocturn, temen que es pugui agreujar la situació. Davant dels fets, sempre alerten la policia i asseguren que no tenen cap queixa dels Mossos d’Esquadra i del cos Local. Però que des d’ambdós cossos policials, com expliquen els veïns -que volen mantenir l’anonimat- els asseguren que són pocs efectius i que arriben fins a on poden. Des d’ambdós cossos ressalten que estan amatents a la problemàtica i que es fan actuacions a la zona per evitar concentracions.

La zona del parc de la Draga és molt extensa i difícil de controlar en tota la seva superfície i tampoc és una àrea tancada. Els veïns de la Vila Olímpica lamenten que els joves que protagonitzen aquests «botellons» també malmeten el parc, on cal recordar hi ha un espai neolític.

Davant d’aquesta problemàtica que viuen cada cap de setmana i que no els deixa dormir a la nit, reclamen que l’Ajuntament actuï i no descarten engegar una recollida de signatures per pressionar i veure solucions a curt termini.

La problemàtica dels «botellons» s’ha agreujat amb la pandèmia i a banda, el tancament de l’oci nocturn ha fet que molts joves que no saben on sortir, optin per parcs, places i d’altres espais per muntar-se la seva pròpia festa i consumir begudes alcohòliques.

Controls i patrullatge

Els Mossos d’Esquadra i també la Policia Local de Banyoles han realitzat controls a les entrades del parc durant les nits del cap de setmana per evitar que hi hagi aquest tipus de concentracions. En algunes ocasions s’han aplegat més d’un centenar de persones -una quarantena de vehicles-, segons la policia. Aquest tipus de pressió és l’escollida pels cossos policials que com asseguren des dels Mossos d’Esquara també està acompanyat per un patrullatge dissuasori. Que sovint culmina amb els joves fugint o amagant-se quan els veuen amb els vehicles policials.

Prevenir des del punt Lila

Des de l’Ajuntament de Banyoles asseguren ser conscients de la problemàtica. Per aquest motiu han optat per abordar la problemàtica a banda de la vessant policial, per la del treball del Punt Lila itinerant. Aquest espai busca prevenir conductes de risc al voltant de l’oci nocturn. Va començar la setmana passada i s’ha concentrat per ara a la zona del Parc de la Draga. Una psicòloga i dues integradores socials són les que surten al carrer de matinada i s’acosten als joves per orientar-los, parlar-hi de prevenció i també, per convèncer-los que hi ha altres formes d’oci nocturn, que no passen pels «botellons» a la via pública.