Gairebé la meitat de noies adolescents de Catalunya volen aprimar-se. En concret, el 47% de les noies ha expressat el desig de perdre pes en l’enquesta anual de l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB), que enguany s’ha realitzat a 5.135 adolescents. En l’enquesta anterior, referent al curs escolar 2019-2020, aquesta dada es quedava en el 32% de les noies. En el mateix sentit, també els nois augmenten la voluntat d’aprimar-se, passant del 15% al 21%. Així, segons la psicòloga i directora de l’entitat, Sara Bujalance, això està vinculat al fet que «la pandèmia ha disparat els factors de risc de salut mental» i, per tant, també s’ha viscut «un clar increment» dels casos preocupants pel que fa als trastorns alimentaris.

D’altra banda, la prevalença de depressió entre els joves de 18 a 34 anys es va situar en un 16,6% durant el confinament de la covid-19, segons un estudi a nivell estatal d’investigadors del Parc Sanitari Sant de Déu, presentat ahir.

Soledat agreujada

A més, segons un estudi del 2018, sentir-se sol multiplica per cinc les probabilitats de desenvolupar depressió; un sentiment, el de la soledat, que moltes persones han vist agreujat en la pandèmia. En aquest context, centres de Sant Joan de Déu i entitats han presentat la plataforma SOM Salut Mental 360, una plataforma per informar, acompanyar i apoderar persones i famílies que puguin necessitar suport. Les urgències a l’hospital han augmentat un 75% respecte al 2019 i ara se n’atenen una vintena al dia.

«Parlar cura. Hem de visibilitzar, que la gent afectada per soledat pugui expressar i normalitzar el que li passa i aixecar la mà», ha afirmat Albert Piquer, vicepresident de la Federació Catalana d’Entitats de Salut Mental.