El mes de novembre que tot just hem tancat aquesta setmana ha estat el mes fred de l’última dècada, ja que s’ha de retrocedir fins al 2010 per trobar unes temperatures tan baixes. A més, a les comarques gironines també ha estat especialment plujós, fet que ha contribuït a pal·liar la greu sequera que patia la demarcació.

Segons el Meteocat, aquestes baixes temperatures són conseqüència, sobretot, de les pertorbacions fredes que van afectar Catalunya durant diversos dies i del posicionament de l’anticicló atlàntic, desplaçat més al nord de la seva posició habitual. En aquest sentit, destaca especialment l’episodi de fred que es va viure diumenge passat, dia 28, amb glaçades que van afectar fins a punts de la mateixa costa empordanesa. A més, algunes estacions d’alta muntanya que porten més de deu anys de recollint dades van registrar la temperatura més baixa en un novembre.

D’altra banda, aquest novembre ha estat plujós a diversos punts de Catalunya, incloses les comarques gironines. Entre els dies 23 i 25 es va produir l’episodi de pluges més important de l’any a Catalunya, per la seva extensió i abundància. En aquest sentit, el Meteocat considera que «haurà ajudat a tenuar la intensa sequera que afecta la meitat nord del litoral i prelitoral, però també bona part de l’interior a Ponent». Cal recordar que l’Alt Empordà havia estat en els darrers mesos una de les comarques més perjudicades per la sequera.

Segons el Meteocat, a Catalunya no es vivia un dia tan plujós com el 23 de novembre des del 21 d’abril de 2020, i anteriorment calia remuntar-se al temporal Gloria.

A les comarques gironines, les principals precipitacions del mes de novembre es van recollir a Ulldeter (Ripllès), amb 179,5 litres per metre quadrat, Cadaqués, (171,1), Molló (158,3), Lliurona (153,5), Cassà de la Selva (152,6) i Palafrugell (151,8).