Comença la vacunació pediàtrica a les comarques gironines i ja hi ha 4.800 cites donades arreu de la Regió Sanitària per als infants d'entre 5 i 11 anys. A la demarcació, el primer punt on ha començat la campanya és a la seu de la Generalitat a Girona. Aquí, al llarg d'aquesta tarda 90 nens i nenes rebran el vaccí de Pfizer. Alguns han entrat mig espantats, però la majoria estaven tranquils. I convençuts, com els seus pares, que ara els toca a ells vacunar-se. «És important fer-ho per no agafar la covid» o «Hem de vacunar-nos perquè tots estiguem més segurs» són frases que ho demostren. Els pediatres demanen als pares informar-se bé, però també alerten que la incidència del virus és «especialment alta» en aquest tram d'edat.

Té 11 anys i cursa sisè de primària. La Martina Amigo ha estat de les primeres a vacunar-se als boxs habilitats a la seu de la Generalitat de Girona. «Així ja està fet», ha explicat després de rebre la dosi de Pfizer -un terç de la dels adults- i tancar els ulls per no veure la punxada. «Era millor vacunar-me per seguretat i per estar més tranquil·la amb els amics i familiars; no m'ha fet gaire mal», ha dit. Com ella, aquesta tarda hi haurà 90 infants d'entre 5 i 11 anys que es vacunaran en aquest punt. Arreu de la Regió Sanitària, durant els pròxims dies, n'obriran fins a nou de diferents. Set a les comarques gironines i els altres dos, al Maresme. El de la Generalitat a Girona, conjuntament amb l'Espai Mercat de Calella (Maresme) són els primers que han començat a injectar dosis pediàtriques. Alguns nens entraven mig espantats (aquí, la feina de les infermeres ajuda a calmar-los) però la majoria estaven tranquils. I fins i tot, algun ja volia completar tota la pauta avui mateix. «Volia vacunar-me als dos braços», ha dit en Biel Sánchez, un nen de 8 anys que ha vingut a vacunar-se amb el seu germà de 5.

S'haurà d'esperar vuit setmanes fins que li injectin l'altra dosi. Però ell ho tenia clar: «És important perquè no agafem la covid». I aquí, al darrere, també hi ha el convenciment dels seus pares. «No només per protegir-los a ells, sinó també als familiars i a tota la societat en general; ja que tenim aquest recurs disponible, ho aprofitem i els vacunem», ha dit el seu pare, Albert Sánchez, afegint que no els va costar «gens» trobar cites. No tots els nens i nenes que es vacunin, però, rebran dues dosis. Aquells que ja han passat el virus en faran prou amb una. En Sergi Rueda, de 10 anys, fa un any que va passar la covid-19, pràcticament sense símptomes. Avui s'ha vacunat i ja té pauta completa. «Ho he fet per ajudar les persones grans i no transmetre-ho», ha dit, admetent que a partir d'ara si hi ha un cas a la seva classe, no s'haurà de confinar. «A casa tots estem vacunats, i perquè la covid vagi a millor, ara toca fer-ho amb els nens; dona més tranquil·litat», explicava la seva mare, Sara Sagrera. Sobretot, ara que també s'acosten les festes de Nadal i hi haurà més interaccions. «A casa, però, serem prudents», ha dit Sagrera.

«Al més aviat possible»

A la seu de la Generalitat a Girona, el punt de vacunació té dues cues diferenciades. Perquè en paral·lel a la pediàtrica, continua també la d'adults. El responsable d'Atenció Ciutadana del Departament de Salut a Girona, Xavier Burjons, explica que amb aquests nou punts específics arreu de la Regió, als quals se sumaran també diversos CAP, el que es pretén és «arribar al més aviat possible al màxim dels 65.000 nens i nenes» d'entre 5 i 11 anys que hi ha arreu de la Regió Sanitària. En el cas dels nens i nenes, per anar-se'n a vacunar tant sí com no és imprescindible fer-ho amb cita prèvia. I qui l'ha de demanar són els pares. El pediatre referent de Pediatria a l'ICS Girona Xavier Duran admet que, fins i tot dins el mateix col·lectiu, hi ha debat al voltant de la vacunació infantil. Però ell assegura que els beneficis superen amb escreix els pocs riscos.

«És veritat que la infecció per coronavirus és lleu en edat pediàtrica; però si van augmentant les taxes d'incidència del virus, sí que hi ha un percentatge, que és mínim, de complicacions amb la infecció», explica Duran. A més, el pediatre també recorda que, ara per ara, la incidència de la covid-19 en aquest tram d'edat és «especialment alta». Xavier Duran recomana als pares que s'informin bé i que consultin tot allò que creguin. Però subratlla que el vaccí de Pfizer és «una vacuna segura», que ha demostrat la seva eficàcia en un 90,7%. «Als Estats Units s'ha administrat en més de cinc milions de persones i no s'ha demostrat cap efecte advers greu», ha conclòs, precisant que els que s'han vist són o bé dolor local o bé envermelliment a la zona de la punxada.