La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, va instar dilluns els ajuntaments que han d’implantar Zones de Baixes Emissions (ZBE) als seus municipis a «no rebaixar l’ambició» de les restriccions tot i la recent sentència del TSJC que anul·la la de Barcelona. «Hem acordat no posar-nos límits i que els tribunals no ens facin despistar», va dir la consellera després de presidir la primera sessió de la Taula per la qualitat de l’aire, on els ajuntaments compromesos a implantar restriccions als seus municipis van firmar una declaració conjunta de suport a la ZBE.

Fa una setmana i mitja, el 18 de març, el Govern va presentar l’Acord per la qualitat de l’aire a Catalunya, en el que tots els municipis catalans de més de 20.000 habitants es comprometien a implantar una Zona de Baixes Emissions abans del 2025. Això inclou, entre altres, Girona, Figueres, Salt o Blanes, a les comarques gironines. Segons el document firmat per les parts, l’encarregat de dirigir les passes per materialitzar aquest acord és la Taula de la qualitat de l’aire a Catalunya, formada pels municipis afectats, el Govern i entitats de la societat civil, que aquest dilluns s’han reunit «amb caràcter urgent» per avaluar els efectes que la recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que anul·la la ZBE.

L’acte va acabar amb la signatura d’una declaració conjunta per part de tots els integrants de la taula: municipis, govern i entitats. Es tracta d’una declaració breu, d’una pàgina, que es desmarca de la sentència del TSJC i rebutja «qualsevol ingerència que suposi una retallada de la voluntat de protegir la salut de les persones».

«Hem acordat que les decisions dels tribunals no ens despistin», va dir la consellera Jordà després de l’acte als mitjans de comunicació. Jordà també va parlar sobre la possibilitat que la sentència pugui haver fet por als municipis que en els pròxims anys han de redactar les restriccions de les seves ZBE: «La sentència no ha de ser cap límit, hem d’anar més enllà». Va reconèixer que estan estudiant a fons la sentència per mirar d’evitar algun possible error que aquesta assenyali sobre el que es va fer a la capital catalana, però va afegir que el text del TSJC conté «coses surrealistes».

Per últim, va explicar que vol «acompanyar a tothom» en aquest trajecte i que una de les coses més importants en aquesta transició és que hi hagi justícia social i que ningú es quedi enrere.