Les comarques gironines i el conjunt de Catalunya han viscut el cap de setmana un dels començaments de primavera més freds dels últims lustres, amb rècord de temperatures sota zero al Pirineu, neus a cotes baixes al Prepirineu i al litoral barceloní, i una extensa gelada a l’interior que ha provocat importants danys en arbres i cultius, sobretot de Lleida i Tarragona.

L’arribada d’aire fred des de l’Àrtic, anunciada ja el cap de setmana passat, es va notar dissabte i matinada de diumenge en temperatures especialment baixes per un començament del mes d’abril, segons que ha informat el servei meteorològic Meteocat.

En 80 de les 153 estacions de registre d’aquest servei a Catalunya amb més de deu anys s’ha superat el límit de baixa temperatura viscut a l’abril, i la nit ha estat especialment freda, amb mínimes d’entre tres i gairebé sis graus sota zero, en molts sectors de l’interior.

Al migdia, a Sant Pau de Segúries, al Ripollès, l’estació meteorològica del qual té més de 25 anys, han anotat 7,3 graus sota zero, un rècord absolut ja que l’anterior registre més baix a l’abril va ser de 6,8 graus sota zero el 4 d’abril de 1996. A la Cerdanya, es van registrar temperatures similars a Das i Puigcerdà.

A Port Ainé, al Pirineu de Lleida, s’ha registrat a les 07:20 hores la temperatura més baixa de la matinada a Espanya, amb 14,9 graus sota zero. També han marcat rècord de mínimes a Vaqueira (menys 14,7); Camp de Rec (menys 13,6); La Molina (menys 10,1) i Martinet (menys 8,5).

En aquest context de fred, el litoral i prelitoral central, inclosa la ciutat de Barcelona, van viure petites nevades a cotes molt baixes, uns dos-cents metres, amb caiguda de flocs en municipis com Sitges, Gavà, Castellbisbal, Premià de Dalt, Badalona, Sabadell o Terrassa.

 A la tarda, les nevades es van desplaçar cap a la Catalunya Central, i Prepirineu. Van ser intenses al Berguedà, el Ripollès i la Cerdanya. La tempesta de neu va obligar a tallar la carretera C-16 a Cercs, ja que molts dels vehicles que baixaven de la Cerdanya en direcció a Barcelona no estaven preparats per a la intensa nevada que afectava la zona.

Al Pirineu, la neu caiguda en també és destacable per un mes d’abril i en alguns punts portaven acumulats uns 40 centímetres ahir a la nit.