La Junta de Seguretat Local de Banyoles ha donat a conèixer que les dades de fets delictius a la ciutat indiquen que s’estabilitzen, retornant a nivells similars als d’anys anteriors. Segons els responsables de la seguretat ciutadana, els fets delictius han baixat un 79% i ho atribueixen a la detenció i posterior ingrés a presó del presumpte delinqüent reincident que va actuar repetidament durant els primers mesos d’aquest any, que ha fet baixar un 79% aquests delictes.

Les dades policials reflecteixen que de robatoris a l’interior de vehicles se’n van registrar 26 en el període entre l’1 de setembre de 2018 al 31 d’agost de 2019, mentre que de l’1 de setembre de 2021 al 31 d’agost de 2022 se n’han registrat 137. Segons l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, la reunió ha permès «contrastar les dades dels diferents cossos policials, d’acord amb les competències que tenen assignades cadascun d’ells, i constatar que les dades de fets delictius a Banyoles se situen en valors similars a les d’anys anteriors». En aquest sentit, Noguer destaca que «nosaltres teníem una excepció amb els robatoris a l’interior de vehicles i en aquest cas hi ha un abans i un després de la detenció d’una persona que majoritàriament portava a terme aquests robatoris». També destaca que els robatoris a l’interior de domicilis han baixat un 21,4%; els robatoris en establiments un 86% i els robatoris en empreses, un 78%. 

Més trucades a la policia

Les dades reflecteixen també un increment de trucades tant a la Policia Local com als Mossos d’Esquadra per fets que no són estrictament delictius. En aquest sentit, als Mossos d’Esquadra les dades han augmentat un 12%, de 664 a 744 trucades; mentre que a la Policia Local l’augment se situa al voltant del 30%, de 7.000 a 11.000 trucades en aquest darrer any. Tant l’alcalde com el director dels Serveis Territorials d’Interior han remarcat la bona coordinació entre els dos cossos amb la comissaria conjunta de Policia Local i Mossos d’Esquadra.

Des de fa un parell d’anys, Banyoles és pionera amb el model de comissaria conjunta entre el cos de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra, que treballen de forma coordinada per a millorar l’efectivitat. Els efectius policials de Banyoles, i per extensió el Pla de l’Estany, compta amb 98 agents en actiu repartits en 30 agents de la Policia Local i 68 del cos de Mossos. En aquest sentit, i derivat del desmantellament de la Sala de Comandament dels Mossos a Girona, a finals de l’any passat, 18 agents es van incorporar a la comissaria de Banyoles.