El Pla de l’Estany activa la campanya de control de l’expansió de la vespa asiàtica

Enguany es durà a terme un assaig per a valorar l’eficàcia d’un model de trampa «molt més selectiva» en la captura d’aquesta espècie invasora

Una trampa per a capturar exemplars de vespa asiàtica.

Una trampa per a capturar exemplars de vespa asiàtica. / DdG

DdG

L’àrea de Promoció Territorial del Consell Comarcal del Pla de l’Estany impulsa, per tercer any consecutiu, la campanya ‘Caça la vespa asiàtica al Pla de l’Estany’. L’objectiu de la iniciativa és fer un seguiment i control de l’expansió d’aquesta espècie invasora, i reduir-ne el nombre d’exemplars. 

En les properes setmanes s’instarà a la ciutadania a col·locar trampes per a capturar les reines. En aquesta tercera edició, assenyala el Consell Comarcal del Pla de l’Estany a través d’un comunicat, «es podrà incidir més en els llocs específics on capturar les vespes gràcies a les dades obtingudes en les campanyes anteriors». Per tal de tenir el màxim de dades i garantir l’èxit de la campanya, l’ens assegura que és «essencial» que els ciutadans «registrin la ubicació de les trampes i periòdicament les captures realitzades». Aquests registres, a través de la geolocalització, permetran controlar l’evolució de la població d’aquesta vespa a la comarca. Un altre dels objectius, assenyala el Consell Comarcal del Pla de l’Estany, és la geololocalització dels nius detectats i la seva possible senyalització en funció de si són actius o inactius.

En aquesta campanya, a més, els serveis tècnics de l’àrea de Promoció Territorial de l’ens, amb la col·laboració d’alguns apicultors de la comarca, assajaran un nou model de trampa. La seva principal característica, assenyalen, és que és «molt més selectiva» i, per tant, evitarà les captures d’altres insectes diferents a la vespa asiàtica.

Tutorials per elaborar trampes

El Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha habilitat a la seva pàgina web uns formularis perquè les persones que hagin localitzat un niu, hagin posat una trampa o hagin capturat un exemplar de vespa asiàtica ho puguin comunicar. També han posat a disposició de la ciutadania vídeos amb informació sobre aquesta espècie exòtica i tutorials per a construir trampes casolanes.

Subscriu-te per seguir llegint