Banyoles assegura que la qualitat de l’aigua és “excel·lent” pel bany

L’alcalde anuncia que l’estany està per sobre dels nivells d’aigua de l’any passat

ACN

L’alcalde de Banyoles en funcions, Miquel Noguer, ha assegurat que la qualitat de l’aigua de l’estany “és excel·lent” pel bany segons dues analítiques que han encarregat aquesta mateixa setmana. D’aquesta manera, Noguer desmenteix la directriu europea que recomanava no banyar-se en la zona on hi ha el Club de Natació perquè l’aigua no complia amb els requisits necessaris.

L’alcalde ha insistit que durant la temporada de bany es fan analítiques en tres punts diferents dos dies a la setmana. L’any passat només van registrar una alteració en dos dies, que podria ser arran de fortes pluges, però els altres dies els paràmetres eren bons. Per altra banda, Noguer ha anunciat que el nivell d’aigua de l’estany està “per sobre” al d’ara fa un any.

El divendres 9 de juny es publicava un informe de l’Agència Europea del Medi Ambient (AEMA) que recomanava prohibir el bany en quatre zones de Catalunya pel mal estat de l’aigua. Una d’elles era la zona de l’estany que hi ha al Club de Natació Banyoles (CNB). L’AEMA determinava que la qualitat de l’aigua era “pobra” i per això demanava prohibir-ne el bany.

Aquest dimecres, l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha desmentit que l’estany no sigui apta pel bany i ho ha demostrat amb els resultats de dues analítiques d’aigua encarregades a principis d’aquesta setmana. Les mostres s’han agafat en les tres zones de bany habilitades a l’estany, a la Caseta de Fusta, els Banys Vells i el Club de Natació Banyoles. En tots tres espais els resultats de l’analítica determinen que l’aigua és “excel·lent”.

Per altra banda, Miquel Noguer ha tranquil·litzat als usuaris d’aquestes zones que durant la temporada de bany -del 15 de juny al 15 de setembre- es fan dos controls a la setmana en les tres zones per comprovar l’estat de l’aigua. Noguer ha recordat que en tot l’any passat la Caseta de Fusta i els Banys Vells van tenir una qualitat d’aigua excel·lent en totes les proves menys les fetes el 30 d’agost i l’1 de setembre. En aquests dos casos, els resultats van sortir alterats perquè hi havia una concentració d’Enterococs (un tipus de bacteri).

Tres resultats negatius

A la part de l’estany on hi ha el CNB, les analítiques van sortir alterades els mateixos dies i també el dia 4 d’agost. En aquest tercer cas hi havia una concentració d’E-coli que suposava una mala qualitat de l’aigua. Malgrat tot, Noguer ha avançat que aquesta presència d’E-coli podria determinar-se per la concentració d’animals que aquell dia es van quedar a dormir a la zona i això fa que es concentri un conjunt d’excrements que a poc a poc es van diluint amb la resta de l’aigua.

El president del Club de Natació Banyoles, Jordi Casanova, ha volgut tranquil·litzar als banyistes que utilitzen les instal·lacions del club i els ha recordat que sempre estan pendents dels resultats de l’aigua per garantir la salubritat dels espais. A més, a partir dels resultats prenen mesures amb la gestió de la fauna de forma consensuada amb el Consorci de l’Estany.

Nivells d’aigua superiors al 2022

Per altra banda, l’alcalde de Banyoles ha anunciat que aquest dimecres l’estany es troba per sobre de la cota zero d’aigua. Des de principis d’aquesta setmana ja es va arribar a aquest nivell i les pluges del dimarts han fet augmentar l’aigua fins a un centímetre positiu de la cota zero. Per a Noguer això és “una bona notícia” però demana “contenció” a la gent a l’hora de gastar l’aigua. “No se’n pot malbaratar ni una gota”, ha determinat Noguer.

Aquesta situació contrasta amb la d’ara fa un any, que estava a un nivell inferior. De fet, el batlle ha recordat que quan es va decretar l’estat de sequera a Catalunya, l’estany estava 13 cm per sota del nivell habitual. Una xifra negativa però que Noguer insisteix que estava “lluny” dels nivells fixats en el decret d’emergència.