L’edat mitjana dels pacients que reben sang augmenta fins als 73 anys

Les donacions a Girona aquest any es mantenen estables

La campanya de donació de sang per Temps de Flors d'aquest any

La campanya de donació de sang per Temps de Flors d'aquest any / Aniol Resclosa

Laura Teixidor

Laura Teixidor

La mitjana d’edat dels homes adults transfosos als hospitals catalans ha augmentat fins als 73 anys en la darrera dècada, quan havia estat de 69 quinze anys enrere. En el cas de les dones, arriba als 75 anys, quan era de 72. Un augment que és conseqüència de l’augment de l’esperança de vida i un fet que significa que les persones ingressades que necessiten algun component sanguini; hematies, plasma o plaquetes, són en l’actualitat, significativament més grans. A Catalunya 65.000 persones reben sang cada any.

La demanda global de sang s’ha mantingut estable durant la darrera dècada, com ho demostren també les xifres de donants. Gairebé el 82% de la sang que es transfon actualment és d’unitats d’hematies, al voltant de 240.000 bosses, el 6,6% és de plasma, unes 27.000 unitats i l’11,7% és d’unitats de plaquetes, pels volts de 36.000. Aquesta darrera és la demanda que més ha augmentat en quinze anys per l’edat dels pacients i les afeccions cròniques. La mitjana d’unitats transfoses per pacient ha disminuït lleugerament en deu anys i és de 2,2 bosses.

Dades estables a Girona

Per altra banda, el nombre de donacions es manté estable. Segons dades del Banc de Sang i Teixits de la província de Girona, entre el gener i el maig d’aquest any, se n’han fet 13.169, mentre que en el mateix període de l’any passat n’hi va haver 13.290. En canvi, el nombre de nous donants ha pujat lleugerament, ja que en aquests primers cinc mesos n’hi ha hagut 1.413 i en el mateix període de l’any passat, 1.439.

Malgrat tot, el Banc de Sang i Teixits fa una crida perquè s’incorporin més donants nous, sobretot més joves.