Marc Lamuà: “Una nova llei d’agricultura familiar permetria a les explotacions gironines assegurar la seva continuïtat”

Els socialistes gironins volen posar en marxa una llei que “modernitzi la titularitat compartida, la participació de la dona al sector agrari, el relleu generacional o la venda directa de productes a mercats municipals”

Marc Lamuà, diputat socialista.

Marc Lamuà, diputat socialista. / Diari de Girona

Redacció

En el marc de les eleccions generals del 23-J, El PSC de comarques gironines ha anunciat una de les seves propostes en l'àmbit productiu. Es tracta d'una llei d'agricultura familiar que segons han afirmat "permetrà renovar i ampliar la ja existent, Llei de Modernització de 1995, que ha quedat desfasada quasi trenta anys després amb els canvis legals, productius i digitals també en el sector primari". Segons ha apuntat el diputat socialista, Marc Lamuà, "una nova Llei d'Agricultura Familiar permetria a les exportacions gironines assegurar la seva viabilitat i supervivència" i ha afegit que "aquesta nova normativa beneficiarà a agricultors i ramaders".

Pels socialistes, l'objectiu de la llei "és aconseguir que s'identifiqui qui és agricultor professional, qui ho és a títol principal o a temps parcial i la titularitat compartida entre dones i homes en les explotacions, així com el paper de la dona al món rural". Entre les mesures que es volen incloure en la llei, una de les que consideren més "important" és "la de l'abastament als mercats municipals, ja que amb ella els agricultors podrien portar els seus productes i vendre'ls directament a la ciutadania". A més, aquesta llei permetria complementar el pla estratègic nacional existent sobre la Política Agraria Común (PAC) 2023-2027" ha afirmat Lamuà.

El diputat socialista també ha recordat que "en els darrers anys de govern progressista ja s'ha treballat perquè el sector tingui millors condicions i pugui assegurar la seva continuïtat, com amb els Fons Europeus i el PERTE Agroalimentari que han permès la digitalització del sector agrari o la millora de les condicions de la flota pesquera". Lamuà també ha posat sobre la taula la negociació de la PAC; les assegurances agràries per indemnitzar els desastres naturals, que han augmentat un 70%; o la Llei de la Cadena Alimentària, una normativa que segons els socialistes "és una reivindicació històrica del sector i que protegeix als més vulnerables".

Per acabar, els socialistes han volgut fer referència a la reforma laboral del govern de Pedro Sánchez que consideren que "ha beneficiat el sector agrari perquè a l'Estat s'ha passat d'un tres per cent de contractes indefinits a quasi el 40% i les dades d'incorporació de la dona com a titulars d'explotacions també ha augmentat d'un 21% al 28% els darrers anys".

En el cas de comarques gironines el sector primari ocupa el 5,2% dels treballadors totals a la demarcació, el 2022 hi havia 6.600 treballadors en aquest sector. A comarques gironines hi ha entorn unes 5.000 hectàrees en explotació agrícola i ramadera i 360 empreses el 2022, un 1,3% més que 2021.