CRÒNICA

Adeu definitiu a les mascaretes després de més de tres anys

La retirada esglaonada en espais interiors va acabar ahir amb la fi de l’obligatorietat a farmàcies, residències i centres sanitaris, on usuaris i professionals se sentien «alliberats»

Usuaris sortint del centre sanitari Güell, ahir al matí.

Usuaris sortint del centre sanitari Güell, ahir al matí. / Aniol Resclosa

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Després de més de tres anys, 1.207 dies per ser exactes, toca acomiadar-se definitivament de la mascareta de tots els espais on s’havia incorporat a partir de l’emergència per la covid-19. Es tracta de l’última obligació que quedava que encara ens feia recordar la pandèmia que «ha marcat les nostres vides», tal com remarcava aquesta setmana el ministre de Sanitat, José Miñones.

D’aquesta manera, després de la publicació al BOE ahir a primera hora, la mascareta va passar a ser una recomanació a residències, farmàcies i centres sanitaris, els últims espais on encara era d’ús obligat.

En les farmàcies i segons reconeixen els mateixos farmacèutics ja feia temps que hi havia molts clients que no la portaven. «Cada dia eren menys les persones que se la posaven, per respecte als altres usuaris que sí que en duien, els ateníem a la porta», explica Xavier Miralles, titular d’una farmàcia de Girona. «És un alleujament, per fi ens veiem les cares i ens podrem comunicar millor». Malgrat tot, afirma que fins ara era necessari que fos obligatòria perquè «una farmàcia és un centre sanitari i no ens podem desmarcar dels hospitals».

Per altra banda, Mercè Peracaula, titular d’una farmàcia a prop del centre sanitari Güell, admet que «últimament no tenia massa sentit que encara fos obligatòria, era absurd pressionar la gent perquè se la posés, es tracta d’un alliberament per a tots». També es mostra prudent: «ja es veurà de cara al setembre què passa amb els contagis, quan torna a haver-hi molta mobilitat».

Un farmacètic atenent una usuària sense mascareta, ahir al migdia.

Un farmacètic atenent una usuària sense mascareta, ahir al migdia.

La majoria d’usuaris que anaven a comprar-hi ja estaven assabentats de la nova mesura, així com els que anaven a visitar-se a l’especialista al Güell, tot i que alguns encara tenien dubtes. Marta Figueras explica que va entrar a rehabilitació amb la mascareta posada però com que va veure que la majoria de gent no en duia se la va treure un cop li van confirmar que no era obligatòria. Considera que es tracta d’un «avenç» i valora molt «poder tornar a veure la cara dels metges perquè genera més confiança».

En la mateixa línia, Fina Pueyo, administrativa del centre Quirón, explica que hi haurà «una millor comunicació amb els usuaris» i admetia que últimament entraven sense mascareta i n’havien de donar a l’entrada.

Subscriu-te per seguir llegint