Els delictes d’odi sobre l’orientació sexual són els més denunciats

La policia ha tractat vuit casos penals sobre aquesta casuística i ha detingut quatre persones i ha resolt sis dels fets durant el 2022

Mobilització a Girona contra les agressions LGTBIfòbiques.

Mobilització a Girona contra les agressions LGTBIfòbiques. / Aniol Resclosa

Eva Batlle

Els delictes d’odi i discriminació que tenen a veure amb l’orientació sexual, la LGTBI fòbia, són els més denunciats a les comarques de Girona. Així ho revela l’Informe sobre l’evolució dels delictes d’odi a Espanya 2022 del Ministeri de l’Interior. La policia va tractar vuit casos penals sobre LGTBIfòbia a la província de Girona i aquests van afectar a 10 víctimes. Això és el que desprèn l’informe que també revela que dels vuit casos, se n’han pogut resoldre sis, que van acabar amb quatre detencions

Les dades sobre aquest delicte d’odi són força similars a l’any 2021 que mostren que també es va tractar el mateix nombre de delictes relacionats amb l’orientació sexual. 

Pel que fa al global dels delictes d’odi, la xifra s’eleva a 17 casos durant el 2022. Unes denúncies que a banda de LGTBIfòbia, n’hi va haver set per casos per raons ideològiques i dos per racisme. Aquest nombre de delictes d’odi és sensiblement inferior a l’any 2021, ja que llavors es van registrar 26 casos en total. Això suposa un 34,6% menys de fets que durant l’any anterior. 

Prop de 1.900 casos a l’Estat

A tot Espanya en canvi ,els cossos policials van investigar el 2022 un total de 1.869 infraccions penals i incidents d’odi a Espanya. Això suposa un increment del 3,7% respecte al 2021. Mentre que a Girona, els delictes sobre orientació sexuals són els més nombrosos, en canvi, a Espanya, els de racisme i xenofòbia, amb 755 fets, són els més nombrosos i representen el 43,5% de total de les denúncies. 

A Espanya s’han incrementat un 3,7% en un any els delictes d’odi i els més nombrosos són els de racisme

Els segueixen els delictes d’odi comesos en els àmbits de l’orientació sexual i la identitat de gènere (459 fets), mentre que en tercer lloc se situen els delictes d’ideologia (245 fets).

En canvi, els delictes d’odi per discriminació per raó de sexe i gènere són els que pateixen un increment més elevat, un 76,6% més que el 2021. També cal destacar l’ascens dels delictes per aporofòbia, que creixen un 70%, i per antigitanisme, que s’incrementen en un 22,2%.

L’informe també assenyala que les Forces de Seguretat de l’Estat van aclarir el 2022 el 63% dels fets i van detenir o van investigar 838 persones.

Subscriu-te per seguir llegint