La Policia Nacional ha tramitat 5.578 permisos a ucraïnesos en un any i mig

Encara es realitzen una vintena de proteccions temporals a la setmana, malgrat que actualment només es realitza el tràmit els dilluns

Dos policies nacionals gestionant la protecció temporal a refugiats ucraïnesos a Girona.

Dos policies nacionals gestionant la protecció temporal a refugiats ucraïnesos a Girona. / Eva Batlle

Eva Batlle

La invasió russa a Ucraïna segueix en marxa i encara hi ha persones que fugen d’aquesta guerra i algunes s’han desplaçat a les comarques de Girona. Una mostra d’això és que s’han expedit 5.578 permisos de protecció temporal -fins a 7 de juliol- en 18 mesos. Això significa que els ciutadans d’aquest país han obtingut el permís per poder treball i residir a Espanya

Ja fa un any i mig que es va establir aquest permís excepcional, a les oficines de Girona encara es donen cites prèvies per poder fer la seva tramitació. La Policia Nacional encara en gestiona una vintena per setmana des de l’antiga subdelegació del Govern espanyol de l’avinguda Jaume I. 

Es tracta d’una xifra però que no té res a veure amb la de la passada primavera. Llavors havien arribat a tramitar 112 proteccions temporals en un sol dia i fins i tot, s’havien organitzat autobusos a través d’entitats d’una sola població i es feien els tràmits exclusivament aquell dia per ells.

Fins al març de 2024

Cal recordar que l’arribada de refugiats d’Ucraïna va provocar que per primer cop en la història, la Unió Europea posés en marxa l’anomenada protecció temporal i que permet que puguin tenir permís de residència i de treball per un any i prorrogable a dos de forma automàtica. Finalment, la Comissió Europea ha anunciat la pròrroga de la protecció temporal fins al març del 2024, un instrument jurídic que permet residir, treballar o estudiar a la Unió Europea els ucraïnesos que fugen de la guerra, segons informa el Ministeri de l’Interior.

La protecció temporal permet que els ucraïnesos que fugen de la guerra puguin residir, treballar o estudiar a la Unió Europea

La Policia Nacional és el cos que en el cas de Girona s’encarrega de fer aquesta tramitació per als ciutadans ucraïnesos -sobretot que fugen de la guerra- i ho fa des de l’antiga seu de la subdelegació del Govern. La protecció temporal no és un tràmit senzill, ja que requereix diferents comprovacions ja sigui de policia científica com dels membres de la Brigada Provincial d’Estrangeria i Fronteres de Girona. 

La protecció temporal ha permès, per tant, que molts ucraïnesos poguessin viure aquí com a refugiats amb permís de feina i residència. Però durant aquests mesos també hi ha hagut ciutadans d’aquest país en conflicte, que ja residien -es calcula que n’hi havia uns 3.000 a tota la província- abans de la guerra a la província de Girona i que han aprofitat aquest tràmit excepcional i han regulat la seva situació. 

A banda, les entitats també han pogut constatar com hi ha refugiats que han retornat al seu país i per tant, malgrat tenir el permís ja no resideixen a la província i amb extensió, a Espanya. 

Més de 180.000 proteccions

El Ministeri de l’Interior ha fet públiques les dades del primer any i mig d’aplicació de la mesura que mostren que Espanya ha superat les 180.000 proteccions temporals a refugiats ucraïnesos des de l’activació d’aquest mecanisme de protecció extraordinari. El 62% de les persones que han obtingut aquesta figura a són dones (112.591) i el 38%, homes (68.194). Per franja d’edat, el 32% té menys de 18 anys; el 26%, entre 19 i 35 anys; el 35%, entre 36 i 64; i el 7% té més de 65 anys.

Subscriu-te per seguir llegint