La vaga de lletrats va paralitzar 6,7 milions d’euros als jutjats a Girona

Les associacions professionals denuncien que el Govern encara no ha complert les mesures pactades el març i amenacen d’emprendre la via legal si no es resol d’aquí a tres mesos 

Ariadna Sala

Ariadna Sala

La vaga de lletrats de l’Administració de Justícia que va paralitzar els jutjats de tot l’Estat durant pràcticament tot el primer trimestre de l’any encara arrossega seqüeles. 

Un dels efectes més nocius per l’Administració de Justícia, a banda dels centenars de judicis i vistes que es van haver de suspendre entre febrer i abril, va ser la congelació de milions d’euros als jutjats per pagar indemnitzacions, costes, reclamacions o multes, uns efectes dels quals ja van alertar els lletrats durant les aturades. De fet, és competència dels lletrats obrir la caixa de pagaments dels jutjats.

Segons les últimes dades del primer trimestre de l’any difoses pel Consell General del Consell Judicial (CGPJ) sobre dipòsits i consignacions, els jutjats gironins van autoritzar la sortida de 22,2 milions euros entre els mesos de gener i març, una xifra que suposa una caiguda de prop de 6,7 milions respecte de la del mateix període de 2022, quan en van sortir 28,9 milions. 

Els efectes de la vaga en aquestes xifres són evidents, ja que el nombre de sortides va ser molt inferior d’un any a l’altre: mentre que el 2022 es van fer 18.408 operacions, enguany se n’han autoritzat 14.119. Es tracta d’una baixada de l’activitat anormal si es compara amb anys anteriors i durant el mateix període.

La jurisdicció que va resultar més afectada per la vaga va ser la civil, ja que va autoritzar la sortida d’uns 6,8 milions d’euros, una xifra molt inferior als prop de 12,5 milions que van sortir dels comptes dels jutjats de les comarques gironines el mateix període de l’any anterior. 

Al conjunt de l’Estat, van sortir un total de 1.480 milions d’euros dels jutjats, que suposen 436 milions menys que l’any anterior. 

Aquesta situació de paràlisi no només va perjudicar els ciutadans que havien de rebre indemnitzacions o costes d’un procediment, sinó que l’Estat també va deixar de percebre el cobrament de multes del Tresor Públic. 

Conflicte obert

D’altra banda, el conflicte encara és viu, i els lletrats no han donat la lluita per acabada: la bateria de millores salarials i laborals pactades amb la Secretària d’Estat de Funció Pública, Lídia Sánchez, encara no s’ha materialitzat, i asseguren que continuarà als jutjats si és necessari. 

L’acord al qual van arribar exigia l’entrada en vigor de les mesures pactades entre juny o juliol d’aquest any, però les associacions asseguren que el Govern «no ha fet els deures», ja que la tramitació de l’acord s’ha paralitzat sense justificació. Entre les mesures pactades hi ha augments salarials mensuals d’entre 430 i 450 euros.

Fonts judicials asseguren que per ara les associacions han presentat un requeriment al Govern, tal com preveu la llei de la jurisdicció contenciosa. També s’han dirigit al president del Govern, Pedro Sánchez, a través d’un comunicat. 

Per ara no hi ha hagut resposta, i si en un termini de tres mesos el Govern no es pronuncia, els lletrats podran recórrer a la via judicial amb la interposició d’una demanda.