Els lletrats gironins voten a favor de posar fi a la vaga

El preacord entre Hisenda i el Comitè de Vaga inclou un augment salarial | Dimarts s'anunciarà si la vaga es desconvoca segons els resultats de les assemblees provincials

Ariadna Sala

Ariadna Sala

Els lletrats de l'administració de justícia han votat avui en assemblees provincials el preacord al qual van arribar el comitè de vaga del cos i el Ministeri d'Hisenda divendres, després de diverses jornades de negociació. En l'assemblea celebrada al Palau de Justícia de Girona, s'han reunit 26 lletrats, un 37,7% del total, corresponent a la part del cos que s'ha adherit a la vaga, i han decidit per gran majoria (23 a favor i 3 en contra) acceptar la proposta i posar fi a la vaga que es va iniciar el 24 de gener.

Els resultats de les votacions a les assemblees provincials es farà públic demà, però tot apunta que els lletrats han votat majoritàriament a favor de l'acord. En tot cas, dimarts està previst una reunió entre el comitè i els ministeris de Justícia i d'Hisenda, i serà llavors quan es donarà l'anunci de desconvocatòria de la vaga. Així doncs, els jutjats podrien tornar a posar-se en marxa a ple rendiment a partir de dimecres.

Increments salarials

Segons ha pogut saber aquest diari, l'acord inclou un complement d'eficiència que suposa un increment d'entre 430 euros i 450 euros, segons cadascun dels tres nivells de responsabilitat que componen el col·lectiu segons el nou model d'Oficina Judicial d'organització dels jutjats, implantat en alguns òrgans judicials. "Els lletrats de l'Administració de Justícia han d'assumir una centralitat transversal (...) i molt particularment en la implantació dels tribunals d'instància, que ha de quedar reflectida en la quantia del seu complement específic", sosté l'acord. En aquest sentit, les quanties més altes són per càrrecs de secretaries de Govern, coordinadors provincials i direccions de serveis comuns. El nivell intermedi afecta els lletrats responsables dels serveis comuns dels jutjats, i el tercer nivell pels que dirigeixen les unitats processals de suport dels jutjats (UPAD).

Per la resta de lletrats del cos d'òrgans que treballen segons l'organització antiga, que són la majoria, tindran un complement de 430 euros. 

L'acord subscriu que les modificacions es faran de manera gradual fins al 2024

D'altra banda, el pacte inclou un calendari de reunions entre el Ministeri de Justícia i el cos de lletrats per abordar altres qüestions relatives a la formació del col·lectiu, les lleis d'eficiència o estratègies per recuperar l'activitat als jutjats i analitzar-ne l'impacte, entre d'altres.