CRÒNICA

Comprar loteria de Nadal a 40ºC

Els gironins i els turistes ja han començat a adquirir els primers dècims, uns amb terminacions que a última hora costen de trobar i d’altres, com a «souvenir» de les seves vacances

Comprar loteria de Nadal a 40 graus

Comprar loteria de Nadal a 40 graus / Meritxell Comas

Meritxell Comas

Meritxell Comas

Són poc més de les nou del matí i el gironí Xavier Vergés aprofita que la calor sufocant encara no ha tret el cap per sortir a comprar tres dècims de la loteria de Nadal. «Sempre en busco un que acabi en 16, que és el meu número preferit, i a última hora mai en queden», assegura Vergés. Per això, ha decidit provar sort a l’agost. «Però aquí, d’acabats en 16 ja no n’hi ha ni un», lamenta, assenyalant amb el dit l’administració de loteria Merche de Girona. 

En el que portem d’estiu, ja ha comprat set dècims. L’única superstició que té és aquesta: que un dels dècims acabi en 16. «Cada any em gasto uns 200 euros en loteria de Nadal i uns 200 euros més en el sorteig del Nen», confessa. De moment, mai li ha tocat cap premi. «Fins que no em toqui no rumiaré què fer amb tants diners», assegura, entre rialles. Vergés no és l’únic que ha estat previsor. Una altra veïna de Girona, que prefereix mantenir l’anonimat, fa cua a l’administració de loteria, mentre el pes de l’aire roent ja es comença a fer feixuc. «L’any passat em vaig quedar sense el dècim de la Diputació de Girona, que és on havia treballat [ara està jubilada] i sempre em fa il·lusió tenir-lo, per això aquest any he volgut venir amb temps», explica. I és que «si toca, no vull quedar-me sense el meu pessic», exclama.

La majoria de compradors que a aquestes alçades de l’any s’interessen per la loteria de Nadal, però, estan de pas. I és que es tracta de visitants vinguts d’arreu de l’Estat espanyol, que aquests dies estan descobrint la ciutat. «Els fa gràcia tenir loteria de Girona», asseguren des de l’administració de loteria Merche de Girona. Segons Albert Surrell, treballador de l’Anxova Milionària de l’Escala, «portar loteria d’on has estat de vacances a familiars i amics s’ha convertit en un costum força arrelat, és com un souvenir». En el seu cas, com que al gener van repartir íntegrament el primer premi de la loteria del Nen, s’han convertit en tot un reclam: «La gent se’n recordava d’haver-nos vist per televisió, sabien que havia tocat aquí i es volien emportar un dècim encara amb més motiu», relata Surrell.

Un 10% més de vendes

Des de l’Anxova Milionària calculen que en el que portem de campanya (la loteria de Nadal es va posar oficialment a la venda el 12 de juliol), les vendes s’han incrementat un 10%. «Tinc la sensació que aquest estiu hi ha molta més gent a la costa, sobretot també turisme nacional, que són els que juguen a la loteria de Nadal», assegura Surrell.

En el cas de l’administració de loteria Carmen de Platja d’Aro, també han incrementat un 10% les vendes respecte l’agost de l’any passat. La propietària de l’establiment, Francesca Sabrià, assegura que «el 45% de la loteria de Nadal es ven a l’estiu (en concret, del juliol al setembre). Ara poden arribar a vendre entre 100 i 500 dècims al dia. A partir del setembre, «quan la província de Girona es comenci a despertar i, amb ella, les escoles, els clubs esportius, les entitats i les empreses, farem el 55% restant de les vendes».

El gerent de l’administració de loteria Sagarrull de Girona i fill de la propietària, Alfred Alis, celebra que «ja estem deixant enrere la pandèmia i es nota que hem recuperat la il·lusió, perquè el ritme de venda de loteria de Nadal s’ha normalitzat».

Un vincle «de per vida»

Sabrià, que porta 35 anys darrera la finestreta, celebra que «hem creat un vincle de per vida amb els clients» i afegeix que «abans veníem dècims als avis, després als seus fills i ara als néts». A més, assegura que «és bonic perquè ara ens retrobem amb clients de fora que no veiem en tot l’any, només a l’estiu, i ens posem al dia», celebra. I els que no poden acostar-s’hi, els truquen i els fan la reserva per telèfon. El 90% dels clients que compren loteria de Nadal a l’estiu, assegura, són d’arreu de l’Estat espanyol: «Ve molt gent de la meitat nord d’Espanya, sobretot de Galícia, el País Basc, Navarra o Madrid», afirma. Els que tenen una segona residència a la zona, sosté, opten per fer ara la reserva i recollir els dècims a partir de l’octubre. «Juguen números fixes i volen reservar-los abans que quedin esgotats», assenyala.

L’art de la superstició

El gerent de l’administració de loteria Sagarrull assegura que «els dècims acabats en 13 tenen molta demanda», però «com més tard es busquen, més difícils són de trobar». Per això, ara són un dels números més sol·licitats. Des de l’Anxova Milionària de l’Escala, que confessen que no el pengen a la finestreta perquè sinó «tothom acabaria comprant el número acabat en 13, tant els que el volen com els que no» (el custodien dins, s’ha de demanar), expliquen que hi ha molts registres: persones que no volen que hi hagi cap número repetit, que no sigui cap-i-cua, o que si comença amb 0 i amb 1 és massa baix però si és amb 8 o amb 9 és massa alt.

Subscriu-te per seguir llegint