Una baralla en una discoteca de Puigcerdà arriba a judici 19 anys després

Els acusats s'enfronten a penes d'un any i mig de presó

El tribunal ha aclarit a les defenses que el cas no havia prescrit tot i el temps transcorregut

Els acusats, d'esquenes, durant el judici a l'Audiència de Girona.

Els acusats, d'esquenes, durant el judici a l'Audiència de Girona. / ACN

Ariadna Sala

Ariadna Sala

L'Audiència de Girona ha jutjat cinc acusats per una baralla que va tenir lloc a l'exterior d'una discoteca de Puigcerdà l'any 2004. La fiscalia demanava inicialment penes de 4 anys i mig de presó a quatre dels implicats per delictes de lesions i danys, però finalment ha rebaixat la petició fins a 1 any i mig pel temps que ha trigat la causa a arribar a judici. Tot i el temps transcorregut, els implicats han explicat què va passar aquell 6 de desembre de fa 19 anys a l'exterior d'un local d'oci que ja no existeix, i les versions són totalment contraposades.

Segons les tres víctimes (un té doble condició de víctima i acusat), estaven dins un cotxe en un aparcament situat al costat del local d'oci. Volien sortir, però un grup d'unes 6 o 8 persones (entre els quals hi ha els processats) va impedir-los la sortida. "Van acostar-se al cotxe amb actitud violenta i vaig sortir per veure què passava", ha explicat una de les víctimes. "Un cop fora, vaig adonar-me que em passaria alguna cosa dolenta", ha dit. Segons la seva versió, van assegurar-li que el "rebentarien": "i així ho van fer, van rodejar-me tres o quatre i un d'ells va picar-me amb el puny amb tanta violència que em va arrencar dues dents".

Els altres dos ocupants del vehicle també van sortir per defensar el seu amic. Segons han declarat, van rebre cops de puny, i el vehicle també va patir cops de peu. Ambdós grups no es coneixien.

A una de les víctimes també se l'acusa de propinar cops amb una porra a un dels processats. De fet, segons la versió del segon grup, estaven asseguts a l'aparcament quan de sobte un cotxe va fer marxa enrere i els va intentar atropellar. Un d'ells va increpar als ocupants del vehicle, i llavors aquests van sortir-ne, amb una porra, i van començar a agredir-los. Tots han dit que ells no van propinar cops a les víctimes, sinó que la violència venia de l'altra banda. En canvi, van ser ells els que van acabar detinguts per una patrulla de Mossos d'Esquadra de paisà que era per la zona. Cap d'ells ha admès haver propinat un cop de puny a una de les víctimes.

El judici ha transcorregut amb certes dificultats per problemes amb el sistema de les videoconferències i pels llargs interrogatoris als quals les defenses han sotmès als testimonis. El tribunal de la secció tercera ha hagut de cridar a l'ordre en diverses ocasions a les parts i també als acusats.

19 anys de tramitació

La causa ha trigat 19 anys a arribar a judici, un fet que han posat de manifest les defenses per demanar durant la fase de qüestions prèvies que s'arxivés la causa per prescripció. Amb tot, després d'una deliberació del tribunal, ha conclòs que l'auto d'obertura de judici oral es va emetre el 2014, i que el període de prescripció pels delictes de lesions és de 10 anys.

Amb tot, totes les parts han demanat al torn de conclusions que en cas de condemna s'apliqui una atenuant de dilacions indegudes, ja que tot el temps d'espera fins a arribar a judici no és imputable a cap dels acusats. L'acusació particular demana indemnitzacions de més de 18.000 euros als acusats per les lesions provocades a les víctimes.