Un de cada cinc gironins afirma tenir mal d’esquena crònic lumbar

El Col·legi de Fisioterapeutes reivindica més presència de professionals als CAP

Una fisioterapeuta fent rehabilitació en un pacient en una imatge d'arxiu.

Una fisioterapeuta fent rehabilitació en un pacient en una imatge d'arxiu. / Col·legi de Fisioterapeutes

Laura Teixidor

Laura Teixidor

El 22% de gironins afirma patir dolor d’esquena crònic lumbar i, el 12%, mal d’esquena crònic cervical. Aquestes dades s’extreuen de la darrera enquesta de Salut a la població de Catalunya i els resultats segueixen la línia del primer baròmetre publicat pel Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, que evidencia la mancança de professionals a l’atenció primària.

Entre altres aspectes, determina que a Catalunya més de dos terços dels enquestats declaren haver tingut problemes musculars o articulars (69%). Quan això passa, el professional al qual es dirigeixen principalment és el metge de capçalera (44%), seguit del fisioterapeuta (20%) i el traumatòleg (18%).

Seguidament, un 69% de la població ha tingut algun cop visita o consulta amb un o una fisioterapeuta, dels quals gairebé la meitat per atendre una lesió muscular o articular.

Com a conseqüència, el 98% de la població opina que els serveis de fisioteràpia haurien de ser accessibles a l’atenció primària. La valoració dels serveis de fisioteràpia és molt bona o bona (76%) segons els usuaris. En el 54% dels casos, aquest servei es presta en consulta privada, en un 24 % en mútues i només un 27% es fan en centres públics (un 14% en CAPs i un 13% en hospitals).

D’entre les persones que visiten el fisioterapeuta, la freqüència de visites a l’any és d’una mitjana de 5. Un 13 % hi va més de 10 vegades a l’any i un 27% entre 5 i 10 vegades.