Arrenca la vacunació de la grip i Covid-19 als col·lectius de risc

Com a novetat s’ubica un punt excepcional dos dies a la setmana al centre de salut Güell obert a la població sense cita prèvia en algunes hores

Un veí de Girona rebent la vacuna contra la grip, ahir al CAP Santa Clara de Girona.

Un veí de Girona rebent la vacuna contra la grip, ahir al CAP Santa Clara de Girona. / Marc Martí Font

Laura Teixidor

Laura Teixidor

La Regió Sanitària de Girona va començar ahir la vacunació simultània contra la grip i la covid-19 a tots els grups de risc. Aquesta segona fase de la campanya inclou les persones de seixanta anys i més, les persones amb condicions de risc (com ara problemes de salut crònics i l’obesitat), les dones embarassades, les persones amb immunosupressió, o els professionals sanitaris i sociosanitaris i altres serveis essencials i crítics. A més, aquest any s’inclou la recomanació de vacunació antigripal per al col·lectiu de persones fumadores i, per primera vegada i com a principal novetat, s’introdueix la vacunació sistemàtica contra la grip també per a tots els infants d’entre 6 i 59 mesos d’edat.

La vacunació es pot fer al corresponent CAP de referència amb cita prèvia o bé al punt de vacunació poblacional (PVP) que aquest any s’ha habilitat al Centre d’urgències d’atenció primària Güell de Girona amb l’objectiu de facilitar encara més la vacunació. Aquest estarà obert a tota la ciutadania independentment de l’àrea bàsica de salut de referència. El PVP obrirà a partir de demà i vacunarà inicialment els dimecres de 10 a 12 del matí i els dijous de 4 a 6 de la tarda. En el torn del dijous es farà també vacunació sense cita i l’horari s’anirà ajustant segons evolucioni el volum de demanda. 

Es tracta de la primera vegada que aquest espai s’habilita com a punt de vacunació de la grip i covid-19 i, d’aquesta manera, la campanya es tanca exclusivament a centres sanitaris. Cal recordar que, en anteriors ocasions, s’havia habilitat un espai a la seu de la Generalitat de Girona i també Salut havia vacunat a biblioteques, centres cívics i altres equipaments com el punt massiu del Palau de Fires de Girona.

A l’hora de demanar cita, es podrà triar entre el CAP de referència o el punt habilitat del Güell. La citació serà pels mateixos canals: a través de La Meva Salut, preferentment, a l’apartat de Cites. La cita prèvia també es pot demanar al web de programació del Departament de Salut o bé directament al CAP. Per aquesta setmana, entre el 16 i el 20 d’octubre, ja hi ha més de 6.300 cites donades arreu de la regió.

Des del 26 de setembre, Salut va iniciar la campanya tradicional de vacunació de tardor (temporada 2023-24) amb la vacunació conjunta contra la grip i la covid-19 per a la població més vulnerable: les persones que viuen a residències de gent gran, les que reben atenció domiciliària i altres persones institucionalitzades. Es calcula que a la Regió Sanitària Girona hi ha unes 7.000 persones en residències. Com s’ha fet en els darrers anys, unes setmanes després s’ha ampliat a la resta dels col·lectius. 

Més de 160.000 dosis

A la Regió Sanitària de Girona es repartiran en el marc de la campanya de vacunació un total de 164.165 dosis de vacunes antigripals entre els centres de salut que les han d’administrar, una quantitat superior a la campanya passada ja que aquest any s’han ampliat els col·lectius destinataris.

Quant a la vacunació contra la covid-19, en aquests moments, tenint en compte la situació epidemiològica i la immunitat adquirida per la població, la vacunació anual se centra en persones d’alt risc de patir complicacions i altres grups com els professionals sanitaris i sociosanitaris que atenen aquestes persones vulnerables, i no es justifica per ara la vacunació contra el coronavirus en persones no incloses en aquests col·lectius.

Per aquesta temporada, i seguint les indicacions publicades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), a Catalunya totes les vacunes contra la grip són tetravalents. És a dir, que ha estat dissenyada per a protegir contra quatre tipus diferents de virus: dos virus d’influenza A i dos virus d’influenza B. Pel que fa a les vacunes contra la covid-19, seran monovalents adaptades per fer front a la variant XBB.1.5 –que és la que circula majoritàriament en aquest moment–, excepte en situacions particulars. Salut Pública confirma l’eficàcia d’aquesta vacuna contra les diverses subvariants del SARS-CoV-2, les EG.5 i BA.2.86 (conegudes com a Eris i Pirola).

Malgrat que el període prioritari de vacunació és durant la tardor i fins a finals de desembre, com altres anys, les vacunes estaran disponibles fins que finalitzi la temporada estacional (finals de març de 2024).

Salut demana als fumadors que sol·licitin cita

La campanya es dirigeix per primera vegada als fumadors, després que així ho recomanés per primera vegada el Ministeri de Sanitat, ja que tenen un major risc de complicacions i d’hospitalització. El 24% de la població de més de 15 anys fuma, segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2022. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va interpel·lar ahir els fumadors perquè facin la petició per vacunar-se de forma proactiva, ja que en moltes ocasions els CAP no tenen el registre actualitzat de les persones que fumen. De forma paral·lela, també es vacunen per primera vegada els infants d’entre sis mesos i 5 anys, ja que és un dels grups d’edat que pateix més complicacions per la malaltia. Tot i que normalment la dosi s’administrarà a través d’una punxada, el Departament de Salut també farà una prova pilot amb vacunes intranasals, amb 3.000 dosis adquirides.