Els Agents Rurals mostren com treballen en una exposició pels seus 35 anys

Es pot visitar a la seu de la Generalitat a Girona fins al 12 de desembre

Eva Batlle

Eva Batlle

L’exposició Agents Rurals: guardians del medi naturalha aterrat a Girona. Es tracta d'una mostra que vol acostar la feina que fan els integrants d'aquest cos a la ciutadania. Un cos d'emergències que va néixer fa 35 anys. La mostra està instal·lada a l'Espai Santa Caterina -a la seu de la Generalitat de Girona-, l'entrada és gratuïta i es podrà visitar fins al 12 de desembre. L'exhibició a més es complementa amb audiovisuals i xerrades d’educació ambiental.

Aquest divendres s'ha inaugurat i en l'acte previ a la visita guiada l'inspector en cap del cos d’Agents Rurals Josep Antoni Mur ha recordat l'evolució del cos i ha assegurat que "ha canviat molt" i que ha fet "un esforç per anar-se adaptant als canvis i ser un servei proximitat". La directora general dels Agents Rurals, Elisenda Pérez de la seva banda ha explicat que des del Govern volen seguir "protegint aquest cos" i que una mostra d'això és l'ampliació que es fa i que farà que hi hagi l'any vinent 175 nous efectius a Catalunya.

A l'acte també hi ha participat el nou director dels Serveis Territorials d'Interior a Girona, Eduard Adrobau que ha destacat que la mostra servirà per "acostar la societat a aquest cos que encara és poc conegut" per part de la societat.

L'evolució

L'exposició dels Agents Rurals és un itinerari cronològic de 20 panells i que també compta amb peces audiovisuals i una zona de museu. Amb aquest recorregut es pot descobrir el passat, present i futur dels Agents Rurals. Per exemple hi ha una zona s'exhibeix una selecció de material històric i una altra, amb els uniformes actuals i dels inicis dels Agents Rurals. També hi ha un vídeo que es va mostrant a l'exposició durant tota l'estona però també codis QR amb els quals es pot accedir a altres audiovisuals.

A més de la història també hi ha un apartat on s'aprofundeix en les diferents feines que desenvolupen i per exemple amb els Grups de suport i els Grups especials amb els quals compten i que actuen per "terra, mar i aire". Aquests s'han anat professionalitzant i evolucionant al llarg dels anys i tots ells compten amb agents especialitzats en cada matèria . L'últim que s'ha creat és el Grup Especial de Captura de Fauna. Actualment, el cos disposa del Grup de Suport Aeri i la unitat RPAS, el Grup de Suport de Fauna i Flora, el Grup de Suport Marí, i el Grup de Suport de Muntanya. Però també existeixen més grups especials com el de Col·laboració amb la Justícia, Grup Especial de Verins i Antifurtivisme i el Grup Especial Caní.

Recorregut per l'exposició

L'agent rural Josep Comellas durant la inauguració ha realitzat un recorregut guiat per la mostra. Ell és un dels membres de la comissió de persones expertes que ha realitzat la mostra i ha explicat que els Agents Rurals van néixer el 1986 i arran d'uns grans incendis a Catalunya. El personal que va conformar-lo a l'inici era transferit de l'Estat i només hi havia homes. Un fet que ha canviat al llarg dels anys. Va néixer com a cos per fer vigilància i prevenció dels incendis, ha recordat.

Uniformes antics dels primers Agents Rurals

Uniformes antics dels primers Agents Rurals / Aniol Resclosa

L'exposició està dividida en quatre àmbits i aquest últim n'és un i segurament és la feina més coneguda dels Agents Rurals. La prevenció d’incendis forestals i la investigació de les causes que els provoquen. El guia també ha posat èmfasi en la creació del Pla Alfa i ha recordat que ara ja no és un mapa en el qual fixar-se només a l'estiu sinó durant tot l'any. Ja que una tramuntanada o la falta de pluges poden fer canviar la situació del territori. Els Agents Rurals han realitzat més de 342.000 actuacions per a la prevenció d’incendis des de l’any 2009. 

Un altre apartat de la mostra posa en relleu que Catalunya és un territori format majoritàriament per terreny forestal pel qual cal vetllar tot l’any per una gestió forestal i dels recursos naturals que sigui sostenible. La protecció dels boscos i la flora ha suposat des del 2009 més de 197.000 actuacions relacionades amb aquest àmbit. Entre elles destaquen el control d’aprofitaments forestals, les inspeccions d’activitats, el seguiment d’espècies amenaçades, el control d’espècies exòtiques invasores, el sanejament fitosanitari, etc. 

Una altra secció mostra les feines de preservació de la fauna. Els Agents Rurals vetllen per l’equilibri de l’ecosistema, preserven espècies protegides com l'os i el llop i controlen la fauna exòtica invasora. El tema de les espècies invasores, ha recordat l'agent rural, és un aspecte força conegut aquí a Girona per exemple, en ser el primer territori que va tenir la vespa velutina o el coipú. Des del 2009 els Agents Rurals han fet 423.000 actuacions per protegir els animals.

Aquests agents també controlen les activitats que es fan en Espais Naturals Protegits i fan complir la normativa sobre l'accés motoritzat, les acampades, lluiten contra la contaminació al medi natural, entre altres. També tenen cura del patrimoni cultural que existeix a la natura.

El futur

En l'exposició també hi ha una mirada al futur i aquesta tasca passa per la formació i les tasques de prevenció a través del programa eduCAR.  Josep Comellas ha posat èmfasi en la formació dels més petits i ha recordat que "l'única manera de protegir una cosa és coneixent-la" en referència al medi natural.

Finalment, la mostra té un apartat sobre el servei d’atenció telefònica que es fa a través del 112 i l'equip d’operadors propi que atén més de 100.000 trucades a l'any. 

Aquesta exposició pròximament es podrà veure a Terrassa i Tarragona per seguir el seu itinerari per les capitals de comarca.