Cop policial a una banda que criava i feia venda il·legal de cadells, alguns moribunds, per Internet

La Policia Nacional ha detingut 8 persones entre Hostalric i Alcorcón, ha rescatat més d'un centenar d'animals i ha trobat restes òssies d'animals morts enterrats durant l'operació policial

També han localitzat medicació ja utilitzada per l'eutanàsia dels animals que procedien de l'Europa de l'Est i que es venien a Espanya estiguessin sans o malalts

Dos dels gossos rescatats

Dos dels gossos rescatats / Policia Nacional

Eva Batlle

Eva Batlle

La Policia Nacionalha desarticulat una banda dedicada a la cria i venda il·legal de cadells. Durant l'operació policial a més, han rescatat més d'un centenar d'animals, principalment cadells de gossos de diferents races, i durant els registres ha localitzat restes òssies d'animals morts enterrats i medicació ja utilitzada per a la pràctica de l'eutanàsia de gossos i gats.

En total hi ha vuit persones detingudes entre Hostalric i Alcorcón. Aquestes persones estan acusades de ser presumptes responsables dels delictes de maltractament animal continuat, estafa, intrusisme professional, falsificació documental i pertinença a organització criminal.

A les quatre entrades i registres que es van portar a terme els policies han intervingut passaports i cartilles veterinàries, talonaris de receptes, segells veterinaris i medicaments, entre altres efectes, i s'han bloquejat comptes bancaris i dipòsits de l'organització a quatre entitats financeres.

La investigació es va iniciar, per part del grup especialitzat en la lluita contra delictes contra el medi ambient de la Policia Nacional quan va rebre informació sobre l'existència d'una organització dedicada a la importació de cadells de gossos des de països d'Europa de l'Est i que un cop a Espanya, eren venuts amb documentació falsificada.

Durant les tasques de recerca, la policia va aconseguir ubicar i identificar els presumptes responsables de l'organització. Aquests conformaven una estructura piramidal amb dos líders principals, fet que va permetre fer un bon seguiment de la policia. Alhora amb això van posar els fets en coneixement de la fiscalia especialitzada de medi ambient i es van obrir diligències prèvies pel corresponent jutjat d'instrucció competent de Navalcarnero (Madrid).

Fins a 15 hores de viatge amuntegats

Els investigadors van poder esbrinar que l'organització adquiriria els animals bé, ja sigui en “granges” d'Eslovàquia o Hongria o comprant-los a criadors nacionals. Els animals que adquirien fora d'Espanya venien amuntegats i feien trajectes per carretera que superaven les 15 hores. Els investigadors a més, van constatar que les cartilles dels animals contenien alteracions. A més, tenien una edat inferior a la permesa i patien multitud d'afeccions o malalties que la banda coneixia. Però tot i això, eren emmagatzemats fins a ser venuts i moltes vegades no informaven el client sobre l'origen o l'estat dels animals.

Pel que fa als animals de proveïdors nacionals ubicats per tota la geografia espanyola, després de contactar amb el criador i arribar a un acord, establien la manera de tenir-ne físicament. Un cop establerta una relació de confiança amb el criador, li demanaven que avancés la data de naixement de l'animal a la cartilla o fins i tot que els donés aquest document sense emplenar. Un cop l'organització adquiria els animals, els feien arribar als diferents establiments de cria i comerç ubicats a Madrid i Catalunya.

Durant l'estada dels animals als establiments, eren sotmesos a diferents tractaments i vacunes omplint les cartilles sanitàries prèviament adquirides, valent-se per a això d'una veterinària de la seva confiança. Utilitzaven el seu segell també per a altres tràmits com segellar les vacunes, certificats de salut dels animals o fins i tot per adquirir els medicaments per als quals cal prescripció veterinària, donant així un aspecte legal a multitud de documents.

Agents en una zona amb restes óssies enterrades

Agents en una zona amb restes óssies enterrades / Policia Nacional

A través de pàgines web

Els investigadors han pogut constatar que es venien tots els animals disponibles, estiguessin sans, malalts o incubant malalties infectocontagioses. Això fins i tot provocava a vegades que al cap de poc temps de la venda l'animal morís. El primer contacte per a la venda el feien a través d'anuncis a plataformes de comerç electrònic o a través d'una web creada per l'organització. Posteriorment, el trasllat dels animals es realitzava sense comptar amb autorització, en vehicles no habilitats i durant llargs trajectes. Els animals podien estar al vehicle durant més de vuit hores. Ho feien a més en un espai reduït, sense sortir i fins i tot sense menjar o beguda, indica la policia.

A més, els animals que venien sovint ho feien lliurant una cartilla preparada pels integrants de la banda, igual que el certificat de salut i presumptament falsejant tant l'edat de l'animal, com el seu estat de salut o fins i tot la raça real.

Durant els quatre registres duts a terme per la Policia Nacional, els agents van poder constatar tots els indicis investigats. Van localitzar restes òssies enterrades d'animals morts, abundant documentació acreditativa dels il·lícits, cartilles veterinàries segellades però sense emplenar, quatre segells veterinaris, adhesius de vacunes a més d'una gran quantitat de medicació tant d'ús veterinari com humà, i fins i tot caducada, que anava destinada als animals.

A més, també van detectar medicació, ja usada, destinada a la pràctica de l'eutanàsia de gossos i gats. A l'operació s'han intervingut 3.000 euros en efectiu i s'han bloquejat comptes i dipòsits bancaris gestionats per l'organització.

La Policia Nacional considera "fonamental" la col·laboració durant la investigació d'associacions i entitats protectores d'animals incloses les contractades pels diferents ajuntaments on s'han realitzat les intervencions, la de l'Àrea de Protecció Animal de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Alimentació de la Comunitat de Madrid, la Direcció General de Drets dels Animals i la dels serveis veterinaris de la Policia Nacional.