Girona suma prop de 20.000 instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic

El 80% de les instal·lacions de les comarques gironines s’ha fet entre 2022 i 2023

Operaris treballant en una instal·lació d'autoconsum fotovoltaic

Operaris treballant en una instal·lació d'autoconsum fotovoltaic / José Luis Roca

Oriol Puig Tomàs

Oriol Puig Tomàs

Girona comptava a finals del novembre passat amb 16.798 instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum que sumen 165,8 MW instal·lats. Al llarg de 2024 és molt probable que se superin la barrera de les 20.000 instal·lacions, si bé des de l’estiu de l’any passat el ritme de nous projectes s’ha desaccelerat de manera accentuada. De fet, empreses del sector com SolarProfit o Holaluz han fet alguns ajustos de plantilla per adaptar-se a la nova realitat del mercat. En qualsevol cas, el ritme de creixement de noves instal·lacions superarà el 20% l’any 2023. En el conjunt de Catalunya el nombre d’instal·lacions s’acosta a les 100.000, amb una potència instal·lada de 949,54 MW, segons consta en el registre d’autoconsum de Catalunya de la Direcció General d’Energia.

La Selva és la comarca gironina amb més desenvolupament de l’autoconsum fotovoltaic, tant en nombre d’instal·lacions com de potència instal·lada. Molt a prop se situen el Gironès, el Baix Empordà i l’Alt Empordà. El 80% de les instal·lacions de les comarques gironines s’ha fet entre 2022 i 2023.

Girona, amb més de 900 instal·lacions, és amb diferència el municipi amb més implantació de l’autoconsum solar. També destaquen Calonge, Caldes de Malavella i l’Escala, per sobre de les 400 instal·lacions. Amb més de 300 hi hi ha poblacions com Castelló d’Empúries, Roses, Lloret, Torroella de Montgrí o Palafrugell.

El «boom» català en xifres

Les instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum han viscut en els darrers anys un veritable apogeu a Catalunya, amb creixements exponencials any a any que han fet que la comunitat compti ja amb aquest nombre total d’instal·lacions.

Per fer-se una idea del creixement experimentat en els darrers anys només cal esmentar que el 2018 amb prou feines es van instal·lar 101 instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic a Catalunya.

D’aquella modesta xifra es va passar a les 1.970 del 2019, a les 5.996 implantades el 2020, a un total de 12.730 instal·lacions el 2021, a 39.067 el 2022 i en només la primera meitat d’aquest any es van registrar 25.018 instal·lacions més.

És a dir, que les plaques solars han proliferat per cases i edificis de Catalunya a un ritme de creixement de tres dígits, duplicant i fins i tot triplicant volums cada any.

Les previsions de la Generalitat, confirmades per les dades disponibles fins a finals de novembre, preveien que al tancament del 2023 es depassarien les 100.000 instal·lacions.

El desencadenant d’aquest furor per les plaques solars té l’origen en la derogació de l’anomenat ‘impost al sol’, l’octubre del 2018, un càrrec transitori que s’imposava als autoconsumidors per l’energia generada i consumida a la mateixa instal·lació.

El motiu principal del «boom» de l’autoconsum és òbviament la voluntat dels consumidors de pagar menys per l’energia, tot i que la volatilitat dels preus provocada per conflictes com la guerra a Ucraïna ha accelerat l’aposta dels ciutadans per les plaques solars.

L’autoconsum d’energia elèctrica consisteix en la producció d’electricitat per al consum propi i es fa principalment mitjançant instal·lacions d’energia solar fotovoltaica que transformen directament la radiació solar en electricitat.

Les instal·lacions d’aquest tipus poden ser individuals, com les instal·lades en habitatges, o col·lectives, com ara en un poliesportiu o en un edifici públic, per exemple.

Del total d’instal·lacions fotovoltaiques donades d’alta a Catalunya, la gran majoria (un 95%) tenen una potència menor o igual a 15 kW, per la qual cosa la majoria són d’ús domèstic.

També la Generalitat vol potenciar al màxim l’autoconsum i per això va transferir el mes de maig passat a l’Energètica 58,9 milions perquè ubiqués instal·lacions d’autoconsum a cobertes i teulades d’edificis públics per assolir uns 77 MW en fotovoltaica a finals del 2024 .

Subscriu-te per seguir llegint