L’hospital de Palamós atura l’activitat quirúrgica per l’impacte de la grip

Sindicats i col·legis de metges demanen que s’implementi la baixa automàtica de tres dies

Dues terceres parts de les persones que ingressen per virus respiratoris no estan vacunades

Un veí de Girona rebent la vacuna contra la grip, al CAP Santa Clara de Girona.

Un veí de Girona rebent la vacuna contra la grip, al CAP Santa Clara de Girona. / Marc Martí Font

Laura Teixidor

Laura Teixidor

L’augment d’ingressos i d’atencions a urgències per virus respiratoris, sobretot la grip, ha obligat l’hospital de Palamós a aturar l’activitat quirúrgica que requereix ingrés, de manera que només es manté l’ambulatòria, és a dir, la que permet al pacient rebre l’alta al mateix dia de la intervenció. Aquesta mesura s’ha pres per poder atendre tots els usuaris a urgències i evitar que el circuit s’aturi.

Segons declaracions del director de la unitat mèdica i d’urgències de l’hospital de Palamós, Marc Pérez, a TV Costa Brava, en les darreres setmanes inclús s’ha viscut algun dia de «col·lapse» al centre sanitari, amb una quinzena de pacients ingressats diaris i diumenge inclús es va arribar a la vintena. És per això que la direcció del centre va anunciar que obririen nou llits addicionals per tal de fer front a l’augment de demanda assistencial per la grip. D’aquesta manera, l’hospital ha arribat a la seva màxima capacitat de 133 llits disponibles.

Pérez matisa que a la planta de medicina interna, que és la principal, normalment hi ha entre 45 i 50 pacients ingressats, però n’han arribat a tenir 90. «Els equips estan treballant a més del 100% i si aquesta situació es perpetua amb el temps, genera desgast», manifesta. És per això que, tenint en compte l’estat actual del servei i que es preveu que la situació s’allargui almenys unes dues setmanes, el centre sanitari ha pres la decisió d’aturar les intervencions amb ingrés. «D’aquesta manera, podem atendre tothom a urgències sense que es pari el circuit i reubiquem els pacients que estan pendents d’ingrés a l’hospital de dia quirúrgic, ja que l’activitat està reduïda i així buidem els boxs d’urgències».

Finalment, concreta que la majoria de pacients que ingressen són d’edat avançada, d’entre vuitanta i noranta anys, amb patologies respiratòries que es poden complicar. La majoria tenen grip A i molts d’ells no estan vacunats.

El baix nivell de vacunació en general és una problemàtica que preocupa el Departament de Salut. El conseller Manel Balcells va explicar ahir en declaracions a TV3 que la gent ja no veu tan perillosos els virus, després de la pandèmia de la covid-19, però va dir que «encara val la pena vacunar-se», sobretot a les persones vulnerables o majors de 60 anys. De fet, va dir que dos terços de les persones que ingressen aquests dies als hospitals per virus respiratoris no estan vacunats. En aquest sentit, no es descarta que es pugui vacunar sense cita prèvia, com ja fan algunes comunitats, i va anunciar que es farà més difusió.

Balcells va explicar que les urgències als hospitals han crescut els últims dies un 23% i als centres d’atenció primària un 30%. Així, assegura que el 60% dels que van a l’hospital aquests dies per virus respiratoris són de grau lleu i podrien ser atesos a la Primària. El conseller va dir que el pic de casos segurament serà a finals d’aquesta setmana o la que ve, amb alguna possible «rèplica» posterior.

Autobaixa per evitar saturació

Per altra banda, sindicats i col·legis de metges reclamen més mesures per evitar la saturació dels centres sanitaris, sobretot els centres d’atenció primària. Entre aquestes actuacions, destaca la recuperació del mecanisme de sol·licitud de baixa laboral a través del certificat autoresponsable, mitjançant el qual els usuaris poden tramitar la incapacitat de treball de curta durada sense la necessitat de desplaçar-se als centres de salut.

El president del Col·legi de Metges de Girona i del Consell de Col·legis de Catalunya, Josep Vilaplana, lamenta que es tracta d’un acte burocràtic perquè hi ha «milers de baixes per tramitar». És per això que demana que hi hagi algun tipus d’automatisme que permeti aquest canvi, tal com es fa a altres països europeus des de fa temps. Vilaplana posa per exemple que segons un estudi en zones poblades de Catalunya, la tramitació de les baixes equival a la feina de dotze o tretze metges en tot un any. També afegeix que aquest canvi s’ha de fer per sempre, «no només quan hi ha pics epidèmics com aquest».

Sanitat també estudia aquesta mesura tot i que no es posa d’acord amb algunes autonomies en aspectes com l’obligatorietat de la mascareta en centres sanitaris, mesura impulsada a Catalunya.

Foment es posiciona en contra de les autobaixes sense consulta mèdica

Foment del Treball es va posicionar ahir en contra de la proposta del govern estatal de baixes automàtiques de tres dies perquè no si no hi ha revisió mèdica «no hi ha cap tipus de cobertura jurídica» per no anar a la feina. En un comunicat, la patronal catalana va lamentar la iniciativa de la ministra de Sanitat, Mónica García, d’implementar baixes sense haver d’acudir a un centre d’atenció primària arran de l’augment dels contagis per virus respiratoris de les últimes setmanes. També des dels sindicats s’han sentit veus crítiques amb la forma amb què ha comunicat l’executiu la proposta de les autobaixes. UGT recorda que l’aplicació de la mesura seria «complicada» ja que el sistema funciona a partir de la consulta mèdica inicial. Els representants dels treballadors han lamentat no haver sigut informats i reclamen una taula de diàleg.