El reconegut psicòleg gironí Joaquim de Toca i de Ciurana mor als 87 anys

Va ser president del col·legi professional, des d’on va impulsar iniciatives socials, regidor de l’Ajuntament i delegat de Benestar Social

Joaquim de Toca de Ciurana en una imatge d’arxiu.

Joaquim de Toca de Ciurana en una imatge d’arxiu. / Marc Martí Font

Laura Teixidor

Laura Teixidor

El psicòleg Joaquim de Toca i de Ciurana va morir divendres a Girona a l’edat de 87 anys. Teòleg per la Universitat Gregoriana de Roma i titulat en Psicologia per la Universitat Louis Pasteur d’Estrasburg, es va especialitzar en Teràpia Familiar. En l’àmbit formatiu, va ser tutor de psicopedagogia de la primera promoció de professors de la Universitat Oberta de Catalunya, i professor de formació sobre Benestar Social i Serveis Socials. També destaca la seva vessant política, ja que va ser director del patronat de Serveis Socials de la Diputació; regidor per CiU a l’Ajuntament de Girona (1998-1999) i delegat dels Serveis Territorials de Benestar Social a Girona (1996-2000).

En l’àmbit professional va ser president de la Junta rectora de la Delegació de Girona del Col·legi Oficial de la Psicologia de Catalunya durant el mandat 1992-1996, des d’on va impulsar moltes iniciatives, sobretot de caire social. Des del col·legi destaquen la creació de la intercol·legial a Girona, impulsant grups de treball com Psicòlegs sense fronteres, obrint vincles institucionals com l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i organitzant jornades per treballar per la difusió i la professionalització de la psicologia. 

També va participar en nombroses comissions de treball, fundacions i avantprojectes de llei remarcant temes d’infància i adolescència en perill, així com la problemàtica social a les comarques gironines sobre infància, vellesa i aturats. Paral·lelament, va tenir una consulta privada durant 34 anys i, per últim, va ser president de d’una entitat de serveis anomenada Espiral.

«Sempre tenia algun projecte»

L’actual president del col·legi gironí, Àngel Guirado, va coincidir amb de Toca en l’àmbit professional de la psicologia però també en el de la política, ja que Guirado també va ser regidor de l’Ajuntament a l’oposició en el mateix mandat i delegat, en el seu cas d’Educació, a la Generalitat. Explica que era una «excel·lent persona» amb un tarannà «afable» amb qui era «molt fàcil treballar». 

Afegeix que «sempre tenia algun projecte o alguna idea al cap per a poder desenvolupar, sobretot de caire social per ajudar les persones més vulnerables i a més tenia una manera de fer molt tranquil·la i convincent», concreta. Va iniciar projectes «molt interessants» i per tota la seva trajectòria, l’any passat el Col·legi li va atorgar la distinció de col·legiat d’honor, convertint-lo en el primer psicòleg gironí que rep aquest reconeixement.

Subscriu-te per seguir llegint