El Pla de l’Estany supera el 60% del reciclatge de residus

En els municipis on es fa exclusivament porta a porta la mitjana arriba al 75%, mentre que en les poblacions on es combina amb les àrees tancades baixa al 68%

L'àrea tancada de residus de Riudellots de la Creu.

L'àrea tancada de residus de Riudellots de la Creu. / CEDIDA

DdG

Les últimes dades de la recollida selectiva al Pla de l'Estany mostren que als deu municipis competència del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, s’ha assolit el 63% de reciclatge dels residus. Aquestes xifres corresponen al darrer trimestre del 2023, moment en el qual ja hi havia en funcionament les àrees tancades de Cornellà del Terri i Palol de Revardit.

Francesc Castañer, president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, es mostra satisfet per aquestes dades, i destaca que “per encarar l’etapa de tancament de l’abocador el millor escenari és que els municipis generem el mínim rebuig possible. Actualment, hem fet un pas molt important com a comarca reduint significativament les tones que enviem a l’abocador. Una vegada tancat haurem d’anar a una altra instal·lació ja sigui de la Garrotxa o bé del Gironès on hi tenim les millors vies de comunicació, per tant com menys tones, menys cost haurem de sumar de tractament i transport”.

Els vuit municipis del Pla de l’Estany on s’ha implementat els nous sistemes i millores en el servei de recollida de residus han vist com les xifres de reciclatge han crescut entre un 30 i un 50%, respecte a les dades que presentaven abans posar en marxa el nou model, que es va iniciar a tot el territori a principis del mes de juny del 2022, però no va ser fins el mes de setembre de 2023 quan es van posar en marxa les darreres àrees tancades de Palol de Revardit i dels disseminats de Cornellà del Terri. Així, els primers resultats que s’han obtingut amb tot el sistema en funcionament fan que el Pla de l’Estany superi el 60% de reciclatge, tenint en compte que Crespià i Vilademuls continuen amb contenidors oberts a la via pública per fer la recollida selectiva.

Fins al 75% de reciclatge

La taxa de reciclatge és superior si només es posa la mirada en els municipis on la recollida selectiva es fa a través del sistema porta a porta, amb àrees tancades o combinant els dos sistemes. De mitjana a Cornellà del Terri, Palol de Revardit, Camós, Fontcoberta, Esponellà, Serinyà, Porqueres i Sant Miquel de Campmajor el percentatge s’enfila fins al 68%. Les dades són encara millor si només es posa el focus allà on la recollida és a través del porta a porta, on el reciclatge arriba fins el 75%.

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient, Jordi Burch ha volgut posar en valor les xifres del darrer trimestre recordant que “res d’això seria possible sense la col·laboració de la ciutadania, canviant en alguns casos poc i altres molt la separació dels residus ha fet que entre tots puguem aconseguir grans resultats, que faran de ben segur un futur més esperançador, reduint les matèries primeres i aconseguint una economia circular”.

Vilademuls serà el següent

El municipi de Vilademuls, que en un principi no contemplava substituir el model de recollida existent, basat en àrees d’aportació al carrer, finalment sí que implantarà un model de recollida eficient basat en la identificació de l’usuari a través de la substitució de les àrees existents per àrees tancades amb control d’accés i contenidors amb tancament electrònic als onze nuclis principals de població i bústies per als disseminats. Per posar en marxa aquest canvi, l’Agència de Residus de Catalunya ha atorgat al Consell Comarcal del Pla de l’Estany una subvenció de 146.619,03 euros per a projectes de foment de la recollida selectiva de residus municipals, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència per adaptar tot el municipi de Vilademuls al model d’àrees tancades amb control d’accés.