Les trucades al telèfon contra la violència masclista s'acosten al seu rècord a Girona

Les atencions s'han incrementat un 9% i arriben a les 801, una xifra només superada després de la pandèmia amb 857 el 2021

Eva Batlle

Eva Batlle

Les trucades al telèfon contra la violència masclista van tenir una tendència ascendent durant tot l’any passat i així ho demostra el balanç del 2023: 801 telefonades realitzades de la província de Girona. Es tracta d’una xifra gairebé de rècord i que només supera la del 2021 que va ser de 857. Un any en què s’acabaven les restriccions i que moltes dones van poder sortir de casa on l’any abans havien estat -moltes d’elles- recloses amb el seu maltractador a casa.

Les 801 trucades del 2023 són gairebé un 9% més que les realitzades durant l’any anterior des de les comarques gironines -s’exclou la Cerdanya-. Això representa que les dones que van recórrer a aquest servei van fer més de dues peticions cada dia, ja siguin telefonades, missatges de Whatsapp o correus electrònics .

El telèfon 900 900 120 és un recurs dirigit a les dones maltractades o a persones del seu voltant. Només fent-hi una trucada poden demanar ajuda i assessorament. I és que cada cop hi ha més dones que són víctimes de violència masclista que denuncien el malson. Tot i això, encara hi ha dones que no s’atreveixen i abans de fer aquest pas busquen d’altres recursos.

Les dades de l’Institut Català de les Dones es poden analitzar per comarques i com és habitual per l’alt nombre de població que s’hi concentra, la comarca del Gironès és la que encapçala el llistat i és des d’on es van fer més peticions d’ajuda amb 353 en 12 mesos. Per sota hi ha l’Alt Empordà amb 145 telefonades i de prop la va seguir, la Selva amb 132 peticions. Mentre que la del Pla de l’Estany és l’àrea des d’on es van emetre menys de peticions amb 15. 

De totes les peticions, se’n pot extreure un perfil de les víctimes. Seria el d’una dona d’entre 18 a 50 anys, que viu en el domicili amb l’agressor i que té fills. En relació amb l’àmbit en el qual s’exerceix la violència vers les dones ateses pel telèfon 900 900 120, s’observa que en el 84,82% dels casos la violència va ser exercida en l’àmbit de la parella, el 6,24 % dels casos en l’àmbit familiar, i el 4,72 % dels casos en l’àmbit sociocomunitari i laboral.

D’altra banda també cal dir que en tots els casos que s’han atès per telèfon hi va haver almenys un de tipus de maltractament. En 493 era de tipus psicològic, en 195 físic, en 86 d’econòmic i en 48 de sexual.

Prop de 11.000 peticions

El 900 900 120 va rebre l’any passat 10.724 peticions d’ajuda per violència masclista en 12 mesos a tot Catalunya. La xifra es tradueix en un augment del 9% del número d’atencions respecte al mateix període de l’any passat que va tancar amb 9.845 realitzades arreu del territori català. A més d’oferir informació sobre els serveis d’atenció i recuperació de les violències masclistes, el telèfon ha passat a oferir assessorament jurídic i atenció psicològica directa.

Subscriu-te per seguir llegint